Vineri 22 Noiembrie

CITR Cluj recomandă companiilor în dificultate să caute sprijin specializat de la primele semne că sunt probleme - Interviu


Soluțiile de restructurare sunt tot mai căutate de companii; numărul societăților ce au apelat la procedura insolvenței rămâne la același nivel cu 2022 cu 6.650 de afaceri, însă numărul companiilor de impact afectate crește. 

Rep: Conform analizei CITR, numărul companiilor insolvente a rămas constant în 2023 comparativ cu 2022. Care sunt motivele din spatele acestei tendințe?

Mariana Boiciuc, Senior Partner CITR Cluj: Datele acestea reflectă rezultatele unor politici europene și naționale orientate către a ține companiile în viață în vremuri de dificultate economică prin diverse mecanisme de sprijin. Însă costul ascuns pe care companiile îl plătesc este chiar performanța lor, capacitatea lor de a genera profit pe termen lung. Ne punem întrebarea cum le putem ajuta să se redreseze și să performeze pe termen lung. Soluțiile de restructurare oferă un prim pas, dar pivotarea, inovarea și schimbarea modului de a face business sunt esențiale pentru menținerea rezultatelor.

Numărul companiilor care au apelat la procedurile de insolvență în 2023 a rămas la același nivel din anul anterior, adică la 6.650. Dintre acestea, 89 sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion euro, comparativ cu 67 în anul precedent.

Rep: Care au fost cele mai afectate sectoare în 2023?

Mariana Boiciuc, Senior Partner CITR Cluj: Comerțul a înregistrat cele mai multe companii în dificultate, cu 1.630 de cazuri și o ușoară scădere de 1.15% față de anul precedent, urmate de sectorul construcțiilor și cel al transporturilor. 

Mai precis, sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere de 3.60% în 2023, cu un total de 1.208 cazuri, iar transporturile și depozitarea au înregistrat o creștere de 18% și un total de 636 de cazuri.

Bucureștiul înregistrează cele mai multe companii în insolvență, cu o creștere de la 1.153 în 2022, la 1.289 în 2023. Observăm creșteri și în județe precum Bihor, unde numărul s-a ridicat de la 545 în 2022, la 599 în 2023. Scăderea din județul Argeș, pe de altă parte, de la 178 în 2022, la 120 în 2023, poate indica o ușoară îmbunătățire a condițiilor economice sau eficiența măsurilor de prevenție și restructurare.

Rep: Observăm o creștere a interesului pentru concordatul preventiv. Care este explicația pentru această tendință?

Mariana Boiciuc, Senior Partner CITR Cluj: În 2023 au fost înregistrate 90 de cereri de concordat preventiv, 60 fiind în derulare. Toate însumează o cifră de afaceri de 250 milioane de euro și active imobilizate de peste 100 milioane euro. 

Companiile apelează tot mai mult la această procedură pentru a evita să ajungă în dificultate accentuată și a se restructura. Majoritatea provin din comerț, construcții din județe precum Dolj, București, Cluj și Mureș. 14 dintre ele sunt companii de impact cu active semnificative.

Numărul companiilor care apelează la soluții de restructurare este tot mai mare, însă aceste proceduri au caracter confidențial, nu sunt vizibile. Chiar dacă nu putem avea o perspectivă asupra acordurilor de restructurare sau a restructurărilor de business în general, vedem interes crescut în zona aceasta.

Rep Care sunt provocările majore cu care se confruntă companiile în prezent?

Mariana Boiciuc, Senior Partner CITR Cluj: Creșterea dobânzilor, inflația și presiunea generată de creditori pentru recuperarea creanțelor sunt principalele provocări. 

Schimbările legislative și fiscalitatea pot influența, la rândul lor, semnificativ evoluția insolvențelor în viitor.

Mai specific, în 2024, vedem presiune pe dezvoltatorii imobiliari, mai ales pe fondul creșterii prețului materialelor de construcții, care obligă companiile să consume tot mai multe resurse financiare.

Riscul de dificultate accentuată este şi asupra companiilor care au nevoie de cash pentru a-şi derula operaţiunile. Finanţarea continuă să rămână scumpă, iar creditele contractate pot aduce dificultăți.

Alte afaceri expuse la risc sunt cele dependente de Germania, unde slăbiciunea economică îşi spune cuvântul şi forţează economia să se uite mai degrabă către rezolvarea dificultăţilor decât către business-ul cu micile companii.

Rep: Ce sfaturi aveți pentru companiile aflate în dificultate?

Mariana Boiciuc, Senior Partner CITR Cluj: Este important ca antreprenorii să fie proactivi și caute sprijin specializat, încă de la primele semne de dificultate. 

Există soluții de restructurare disponibile pentru a depăși problemele financiare și salva afacerea, sau pur și simplu pentru a o transforma într-una profitabilă pe termen lung.  Soluțiile de restructurare sunt diverse, important este să fie adaptate nevoilor specifice ale fiecărei companii. 

Aș vorbi, în mod special, despre trei variante care se pot dovedi esențiale în salvarea oricărei afaceri aflate în dificultate:

Acordul de restructurare, un concept nou integrat în România adus prin legislația în materie de restructurare, ce are la bază Directiva Europeană care își propune să ofere perspective de redresare companiilor în dificultate. Prin acordul de restructurare, companiile pot adresa problemele rapid și adaptat nevoilor specifice, într-un cadru reglementat de negociere, care să le permită restructurarea activității și a datoriilor. „Prevenție” și „timpuriu” sunt cele două elemente esențiale ale filosofiei acestei proceduri, iar rolul instanțelor de judecată este minim.

Concordatul preventiv, un produs reinventat, prin noile prevederi în materie de restructurare, ce oferă posibilitatea de suspendare temporară a oricărei executări silite de care antreprenorul poate beneficia pentru renegocierea cu partenerii, într-un cadru reglementat, ce permite o restructurare a afacerii și datoriilor și o redare a echilibrului și perspectivei în business. Soluțiile care pot fi implementate într-un astfel de mecanism de restructurare pot fi adaptate specificului fiecărei companii și pot implica măsuri precum: eșalonarea și ajustarea datoriilor, conversia datoriilor în acțiuni, transfer de business, vânzarea de active non-core, atragerea de finanțări, fuziuni/divizări, etc.

Restructurarea extra-judiciară a afacerii, într-o manieră consensuală cu partenerii acesteia. Măsurile de restructurare financiară sau operațională pot fi agreate consensual între administratorii, asociații și creditorii principali ai companiei. Restructurarea financiară poate viza modificarea structurii datoriilor companiei, dar și structura capitaluri acesteia, prin aducerea unui investitor sau majorarea capitalului social. Restructurarea operațională are ca scop eficientizarea și îmbunătățirea profitabilității prin implementarea unor măsuri de optimizarea a proceselor de producție, distribuție, marketing sau control al costurilor.

Succesul unei restructurări depinde de mulți factori, dar esențială este demararea procesului de restructurare de o manieră timpurie, înainte de acutizarea problemelor.

unnamed.jpg

Comentarii Facebook