Duminica 22 Decembrie

Cluj: A testat autostrada MUZEU, de la Gilău la Nădășelu. E aproape gata, dar va rămâne închisă - VIDEO

 

Tronsonul de autostradă de la Gilău la Nădășelu a fost testat cu un autoturism. Cu tote că cei 8,7 km sunt aproape gata, nu vor fi dați în exploatare.

 

Problema este că tronsnul nu este legat de restul bucății din Autostrada Transilvania pentru că nu a fost construit un pod.

 

ATENȚIE! Imagini care vă pot afecta emoțional!

 

Nu vorbim de știrile de la ora 5, este doar cel mai frumos muzeu de autostradă din România. Cei 8,7 km din Autostrada Transilvania între Gilău și Nădășelu sunt aproape gata. Un coleg norocos din organizația noastră i-a testat și acum puteți vedea și voi cum se simte acest drum de la volan.

 

Însă va mai trece măcar un an, din acest moment, până când vom circula și noi pe aici. Așa că vom avea multe luni de zile de așteptat până când podul Gilău peste Someș va fi gata, pod care va face operațional acest segment, conectându-l de restul Autostrăzii A3. În acest moment așteptăm semnarea contractului, după ani de zile de bâlbe și demonstrații de incompetență din partea autorităților.

 

Deja am pierdut două luni. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu a reușit până acum să semneze contractul, deși a confirmat un câștigător pentru acest "ciot" lipsă încă de la începutul lunii iulie”, precizează reprezentanții Asociaţiei Pro Infrastructura, care au făcut filmarea.



 

Cel mai probabil, acest tronson va fi terminat până în luna octombrie, mai fiind de lucru la unele chestiuni minore. 

 

Cu toate acestea, construcția podului peste Someș, care să lege cele două tronsoane, nici nu a început, astfel că noua porțiune de autostradă este cam inutilă. Întrebarea este de ce nu s-a licitat la pachet acest proiect: tronsonul de 8,7 km și podul peste Someș. O altă întrebare este de ce nu a fost trasă la răspundere compania Bechtel (firma care trebuia să facă toată Autostrada Transilvania), care trebuia să construiască acest pod, dar care nu l-a mai făcut deși l-a început.

 

După ce licitația pentru construcția podului a fost lansată inițial în anul 2015, ea a fost anulată un an mai târziu, nefiind una conformă. În octombrie 2016, proiectul a fost din nou licitat. La începutul lunii iulie, după 9 luni pline de stângăcii și întârzieri nepermise din partea echipei care se ocupa cu evaluarea ofertelor, s-a încheiat într-un final această licitație, urmând în mod natural să se semneze contractul. Un ministru și un director general care ar fi văzut acest proiect ca o prioritate ar fi semnat contractul a doua zi, dar nu, ministrul Cuc și directorul Ioniță erau prea ocupați în acea perioadă cu vizitele penibile pe șantiere.

 

Din păcate, au trecut 2 luni (din iulie 2017 cînd s-a finalizat licitația) din momentul în care construcția acestui pod ar fi putut începe. Solicităm (pentru a câta oară?) decidenților să încheie această bătaie de joc la adresa contribuabililor români și să semneze contractul pentru finalizarea podului peste Someș!”, mai spus reprezentanții Asociației.

Comentarii Facebook