Cluj: Agenții imobiliari spun că prețurile locuințelor cresc, pe fondul războiului din Ucraina
Agenții imobiliari (direct interesați de creșterea prețurilor) spun că războiul din Ucraina duce la creșterea prețului locuințelor.
În cea de-a doua lună a anului, în Cluj au fost încheiate peste 3.000 de tranzacţii imobiliare, faţă de doar 1.935 tranzacţii în ianuarie, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 57%.
Pe zona de vânzări, valorile de listare ale proprietăţilor rezidenţiale din Cluj au atins valoarea de 1.907 euro/mp, cu aproape 7% mai mult faţă de luna precedentă. În timp ce preţurile la închiriere au crescut cu 2,04%, până la nivelul de 350 euro/lună.
”Situaţia pe piaţa imobiliară este în evoluţie de la o zi la alta, în strânsă legătură cu desfăşurarea războiului din Ucraina. Este de aşteptat, însă, ca interesul faţă de imobiliare să crească, deoarece investiţiile în active reale, pe lângă cele în aur, reprezintă cele mai sigure plasamente financiare în acest moment”, a explicat Cătălin Priscorniţă, CEO şi fondator Blitz.
Odată cu afluxul constant de refugiaţi, închirierea apartamentelor pe termen scurt/mediu, de către persoanele afectate de război a reprezentat o nouă oportunitate şi un nou segment de clienţi pentru agenţiile imobiliare.
În cazul în care se vor decide să rămână în România pe termen mediu şi lung, piaţa muncii va găsi modalităţi de a-i integra, în regim de muncă remote, ceea ce ar aduce un plus de cerere pe piaţa imobiliară.
În noile condiţii de cerere crescută de imobiliare, dezvoltatorii rămân în expectativă, principala temere fiind reţinerea băncilor de a finanţa noile construcţii. Şi cumpărătorii se gândesc de două ori înainte de a investi în imobiliare, preferând să-şi păstreze banii, în cazul în care vor fi nevoiţi să părăsească ţara.
Mingea în situaţia dată este la bănci, dacă vor alege să mai finanţeze proiecte în dezvoltare. Specialiştii imobiliari consideră că vor fi afectaţi atât dezvoltatorii – care nu vor mai construi dacă nu mai există finanţare, dar şi cumpărătorii prin oferta mai scăzută şi prin creşteri de preţuri.
”Cursul valutar e volatil, pieţele financiare sunt volatile, dobânzile bancare nu sunt încă stabile, deci, ca perspectivă investiţională, imobiliarele rămân de interes pentru că oferă mai multă siguranţă, cu condiţia ca conflictul armat să nu depăşească graniţele României, iar economia să rămână funcţională”, spune Cătălin Priscorniţă, conform ZF.ro.
26 Comentarii
Doar bombele ne mai salveaza de viclesugul bisnitarilor imobiliari. a fost nevoie de razboi sa puna cu botul pe labe bisnitarii imobiliari din cluj . IT istii se duc cat vad cu ochii , pot lucra la fel de bine de pe plaja din las palmas sau tenerife.
adevarul e ca in 2023 va fi 1600 m/p la apartamente in cluj-napoca dar nici asa nu cumpara nimeni cand ai curentu 200 lei, gazul 400 , uletiul 12 lei si franzela alba 8 lei
razboiul a inceput in 24 si februarie a avut 28 zile...sa vedem cifrele pe martie...cine mai cumpara betoane supraevaluate sa vina rachetele sa "amortizeze" investitia...si dupa razboi mereu au fost ani la rand criza economica si foamete. rip agentiile imobiliare care au umflat preturile pana la ceeeer. O parte buna are si nenorocirea asta
Ce aberatie cresc preturile la imobiliare in timp de razboi, eventual la mancare, combustibil, energie, otel,
Da, cu siguranță că vor creste,....așa a fost peste tot in lume , dintotdeauna.. unde era război sau in aproprierea zonei de război, prețurile au crescut... Așa ne povesteau și bunicii, in 1944, in plin război, prețurile cresteau,... :))))))))
"Odată cu afluxul constant de refugiaţi, închirierea apartamentelor pe termen scurt/mediu, de către persoanele afectate de război a reprezentat o nouă oportunitate"- pai ucrainenii numa cand aud de preturile astea,o iau la fuga baaai,fomistilor,sunteti rupti in kur de nu mai stiti cum sa aburiti lumea.
@Cam cat de proasta sa fii sa zici asa ceva:: isi faceau cruce saracii ukrainieni cand au dat 70 lei pe o ciorba si niste cartofi congelati, prajiti, cu snitel(30%carne, 70% crusta de pesmet,malai)
Alearga Popor maret !
Orice crestere are un punct de saturatie.
Materialele de constructii incepusera sa se scumpeasca dinainte de razboi, respectiv din toamna China cumpara la greu, la fel si energia. Aduceti-va aminte de Ungaria care interzicea exporturile in iarna. Acuma se adauga fierul beton si lemnul, care au probleme de majorari si penurie, ceea ce aduce riscul… Citeste mai departe
Minciuni ordinare! E ultima șpagă pe care și-o mai permit agențiile sa o dea la ziare pentru propagandă. Nu cumpără absolut nici dracu nimic.
De aici incolo se va alege praful, ca la domino vor cădea toate.
Bine, asta nu e ca o bucurie, că degeaba vor fi la anul la 50% mai jos decât acum, că noi tot nu vom avea bani, se vor duce pe 15 lei o… Citeste mai departe
TREBUIE SA FII OLIGOFREN SA APLEZI LA SOBOLANI IMOBILIARI, TRIMIT UN PRIETEN LA VIZIONARE SI DACA NU AI NICI UN PRIETEN TE INTELEGI CU ALTII CE CAUTA SA CUMPERE IMOBILE SI MERGETI PE RAND UNDE VRETI SA CUMPARATI FARA SA MAI PLATIT COMISION SOBOLANILOR
@GICA: corect, asa am facut si eu
In jur de 10 mii eu ia o agentie ca i legala sau la negru, ia din pretul total la o vanzare de apt. 3 camere pt. ala care vinde, deci i si ia o dacie noua, numa ca raspunde la telefon. Constructorii i si vand singuri. Exista o metoda de a scapa de ei, si nu le place, fac scandal ca nu pot ajunge la ciolan daca o aplici. Astia si cu firmele de paza ar… Citeste mai departe
@Mihai: Dacie noua de la 15 mii in sus sau duster la 20 000 ai ramas in urma cu preturile
Preturile cresc fiindca guvernele printeaza bani (Great Reset, PNRR), si cine are bani, ii cheltuie, sa nu-i confiste statul prin inflatie.
Goniele de agenti imobilari!!!! Ce se vinde ?? Nu se
Mai
Vinde apsolut nimica!!! Ce
1900 mp ??? In cluj sare de 2500 sper sa dati toti faliment Voi nu mai cumparati ca incurajati scumpirile!!! Stati cu banii 5-6 luni sa vedeti cum scade pretul!!! Este extrem de supraevualat
@Adrian: Asta este cantecul de lebada al imobiliarilor inainte de colaps! In toate bulele la apogeu se forteaza nota pentru ultimii gugustiuci creduli! Cu preturi marite la absolut tot, cu razboi la granita, cu valul 6 pe teava, urmeaza cresteri de taxe la case, bancile se retrag cu creditarea, trebuie sa fii nebun sa cumperi acum cu 2000 euro mp! Oare… Citeste mai departe
@Ion de la tara: Ai dreptate!!! Atata mani****te zilnic numa asta auzi se scumpesc !!! Dar de unde atatia bani!!!! Plus pentru credite sa stricat si acolo situatia…..Alooo prostimea….nu mai cumparati prostilor scuzati expresia….dar noi incurajam prostia!!!! Stiti ca constuctori castiga 300% minim la un ap
Cu 1900 ramana vanzatorul dupa ce l jefuieste agentia, asa i pretul ii cam de la 2400 in sus
Cea mai buna investitie, imobiliare cand rachetele pica langa granita!!!
@venom: da, investitia in bloace e o solutie inteligenta in vreme de razboi:-):-) rad si curcile de bisnitarul de la blitz
Mafia imobiliara a lui B.O.C. iarasi trage sforile!
@Clujean: Adevarat
Minciună prețul a scăzut cu 1,5% agențiile imobiliare sînt disperate .Unele au coborât comisionul la mai puțin de 1%
Urla gainile in cotete.
Credite pe zeci de ani ...
Falimente, disponibilizari, inflatie ...
Praful și pulberea sa se aleagă de toate căpușele astea. Și de constructori la fel.