Cluj: Feleacu și Sălicea - singurele sate din țară unde metrul pătrat se vinde cu peste 2.000 de euro


Potrivit unei analize Imobiliare.ro, cele mai scumpe case din zona periurbană a orașelor mari se află la marginea Bucureștiului și a municipiului Cluj-Napoca, Feleacu și Sălicea fiind singurele localități din țară unde metrul pătrat se vinde cu peste 2.000 de euro. 

Cele două localități clujene dominau topul național și în anul 2023, însă pe atunci prețurile abia dacă depășeau 1.900 de euro/mp. 

Astfel, proprietarii clujeni cer, spre exemplu, cele mai mari prețuri pentru proprietățile cu cele mai mari suprafețe de teren, de cel puțin 500 mp, în Feleacu (2.160 euro/mp). 

În același timp, în Sălicea pot fi găsite cele mai scumpe case noi, finalizate începând cu 2020, iar proprietarii le scot spre vânzare la prețul mediu de 1955 euro/mp. 

„Oferta rezidenţială din periurban s-a dezvoltat treptat ca alternativă de locuire, iniţial la numărul limitat de case din interiorul oraşului, pentru a atinge punctul culminant în pandemie când a început să rivalizeze cu apartamentele pe segmentul familiilor cu copii. De atunci, aceasta s-a diversificat, incluzând astăzi case individuale, duplexuri, triplexuri sau case înşiruite.  

Dacă avantajul iniţial al ofertei în periurban a fost spaţiul, astăzi vorbim tot mai mult de preţuri comparabile cu cele ale apartamentelor noi cu 3 şi 4 camere situate în oraş. De remarcat este, totodată, faptul că noile aglomeraţii periurbane atrag după sine o serie de investiţii precum şcoli private şi grădiniţe, centre comerciale sau mari retaileri, iar în anumite cazuri autorităţile contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport în comun sau la amenajarea pistelor pentru biciclete.  Avem astăzi în periurban comune cu zeci de mii de locuitori, celebre fiind Floreşti lângă Cluj, Giroc şi Dumbrăviţa lângă Timişoara, ecosisteme întregi care tind să devină o alternativă viabilă pentru oraşul de 15 minute”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, citat de zf.ro 

Comentarii Facebook