Duminica 22 Decembrie

”Cluj Innovation City”, un mic oraș al viitorului în care să lucreze 20.000 de it -isti

 

Cei mai importanți jucători din IT -ul clujean s-au întâlnit cu președintele Consiliului Județșean și i-au spus că visul lor este ca, în 20 de ani, la Cluj să funcționeze un ”mic oraș IT”. 

 

La întâlnire au luat parte cei mai importanţi actori locali implicaţi în dezvoltarea sectorului IT clujean: membrii clusterelor de profil, reprezentanţii celor mai mari 25 de companii clujene care activează în domeniul hardware/software şi IT, responsabili din cadrul facultăţilor şi departamentelor de resort din universităţile clujene, conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj precum şi reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

 

Oamenii de afaceri au cerut: impulsionarea intensificării exportului de servicii IT bazat pe soluţii inovatoare şi pe un aport considerabil de cash-flow; derularea proiectului ”Cluj Innovation City” pe modelul clusterelor cunoscute din Europa, precum cel din Luxemburg sau Moscova, care să devină, în aproximativ 20 de ani, un mic ”oraş” în care să locuiască şi să-şi desfăşoare activitatea cca. 20.000 de specialişti; necesitatea identificării unei ”zone de organizare a activităţii” în sectorul IT care să poată furniza instrumente de punere în valoare a  know-how-ului din domeniu prin intermediul catalizatorului pe care îl reprezintă mediul universitar, respectiv studenţii. 

 

O altă propunere concretă de colaborare dintre sectoarele IT, mediul academic şi Consiliul Judeţean ”s-a referit la derularea unui program intitulat „accelerator de instruire”, program prin intermediul căruia absolvenţii universităţilor clujene care nu au reuşit să îşi găsească un loc de muncă în domeniul absolvit să beneficieze de o reconversie profesională în domeniul IT, expertiza lor fiind apoi preluată de firmele din domeniu. Apreciind viabilitatea iniţiativei, Consiliul Judeţean Cluj şi-a manifestat disponibilitatea de a susţine acest demers prin identificarea de spaţii în care să se desfăşoare astfel de cursuri de perfecţionare, preşedintele instituţiei, domnul Horea Uioreanu, avansând o serie de variante preliminare conturate în jurul Univers T, Tetarom sau Agro Transilvania”. 

 

În contextul în care Clujul a fost desemnat recent drept pol naţional de creştere în domeniul cercetării-dezvoltării şi comerţului IT, întâlnirea de azi a avut rolul de a veni în sprijinul acestui sector economic extrem de competitiv, prin impulsionarea dialogului şi a cooperării dintre cei mai importanţi actori din domeniu: mediul de afaceri, universităţi şi administraţia judeţeană. Nu întâmplător această primă întâlnire a fost organizată cu sectorul IT. Chiar dacă obiectivul nostru general este acela de a obţine dezvoltarea armonioasă a întregului judeţ şi a tuturor ramurilor economice, nu putem face abstracţie de faptul că, o premisă esenţială a unei dezvoltări accelerate a economiei clujene o reprezintă sprijinirea industriilor de vârf şi a celor cu o valoare adăugată mare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Comentarii Facebook