Vineri 22 Noiembrie

CLUJ: Sute de străini prinși lucrând ”la negru” la Fujikura. Cum au încercat cei de la fabrică să îi ”păcălească” pe inspectorii ITM


Inspectorii de muncă din cadrul ITM Cluj au efectuat, la finalul lunii trecute, un control la fabrica Fujikura Automotive, de la Dej, unde au descoperit peste 250 de cetățeni străini lucrând fără acte în regulă.

Inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, împreună cu lucrători ai Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj, au efectuat un control la SC FUJIKURA AUTOMOTIVE ROMANIA SRL, având ca obiect principal verificarea respectării de către angajator a dispoziţiilor legale referitoare la încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

Astfel, conform ITM Cluj, la data de 30.05.2017 inspectorii de muncă au găsit în activitate , la unitatea de producţie din Dej a SC FUJIKURA AUTOMOTIVE ROMANIA SRL un număr de 259 de cetăţeni străini ( 162 marocani, 48 mexicani, 49 paraguayeni) fără avize de detaşare; persoane provenite de la entităţile juridice (societăţi comerciale) ale grupului FUJIKURA din Maroc, Paraguay şi Mexic.

Precizăm faptul că numărul total al persoanelor , fără avize de detaşare, primite în unităţile de producţie din Dej ale SC FUJIKURA AUTOMOTIVE ROMANIA SRL, aferent perioadei februarie-iunie 2017, a fost de 291 cetăţeni (184 marocani, 57 mexicani, 50 paraguayeni) ”, se mai arată într-un comunicta transmis de ITM Cluj.

Potrivit Ordonanţei nr. 25/2014, privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, prezenţa acestor lucrători străini pe teritoriul României, care au făcut obiectul unui transfer în cadrul Grupului Fujikura, era posibilă exclusiv în baza unor avize de detaşare ( care se obţin în coformitate cu dispoziţiile art. 26-275 din Ordonanţa nr. 25/2014, cu modificările şi completările ulterioare) .

Reprezentanţii angajatorului susțineau că cetăţenii străini au desfăşurat, în principal, activităţi de instruire a personalului român (training) în domeniul de activitate al angajatorului român, respectiv fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule (cablaje auto).

Cu toate acestea, la data controlului, inspectorii de muncă au constatat faptul că cetăţenii străini desfăşurau activităţi normale de producţie, fiind incluşi în fluxurile de producţie cablaje auto.

Cei de la Fujikura Dej au fost sancţionați de inspectorii de muncă cu amendă contravenţională în cuantum de 100.000 lei, maximul permis de lege (conf.art. 8 alin. 2 lit. a din Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare).

Fabrica Fujikura Dej a avut probleme în trecut, în 2014, cu faptul că nu reușeau să găsească angajați în județul Cluj, iar șomerii trimiși de AJOFM la interviuri refuzau posturile pentru că salariile erau prea mici.

Comentarii Facebook