Clujean: „Oradea e deseori lăudată, dar salariile în Bihor sunt foarte mici/În parcurile industriale sunt doar locuri de muncă pentru necalificați”


Cluj versus Oradea este un subiect de dezbatere tot mai de actualitate. Diferența majoră între cele două orașe îl reprezintă universitățile. Clujul este mult mai vibrant pe fondul prezenței numărului mare de tineri în oraș, dar marele minus este lipsa unor proiecte majore de infrastructură. În Cluj, se promit centuri, pasaje, trenuri metropolitane, în timp ce la Oradea chiar se fac. Cu toate acestea, salariile din Bihor sunt mai mici, spun clujenii, iar parcurile industriale atrag doar afaceri care oferă locuri de munca pentru necalificați. 

„Cum Oradea e deseori lăudată aici pentru buna administrație care a investit masiv în infrastructură față de Cluj, am și eu o nelămurire: cum de nu au venit și investitori privați pe masura investițiilor publice?

Salariile în Bihor sunt în continuare foarte mici, iar parcurile industriale atrag doar afaceri cum ar fi fabrici de șosete și asamblare piese auto, adică locuri de munca pentru necalificați cu valoare adaugata mica.

În aeroport iarăși au investit mult în modernizare și extindere, dar nu au reușit să atraga și curse, așa că bate vântul, zboară mai puțini pasageri pe an decât de la Cluj într-o lună. Universitatea lor a construit spații noi de cazare, la Cluj nici vorba, ca e mai importanta prietenia cu mediul de afaceri imobiliar.

Pare un oraș "la cheie" în care se investește consistent în tot ce trebuie: drumuri, transport în comun, zone de recreere etc. Și e pozitionat mult mai bine fața de vestul Europei și rețeaua de autostrăzi. Deci ce îi lipsește încât resursa umană și mediul privat îl evită?”, a transmis un clujean pentru „Clujul civic”.

„Eu cred ca greșiți grav. Analizați evoluția pe o perioada mai lunga și apoi trageți concluziile. Vedeți din ce punct a pornit Clujul și din ce punct a plecat Oradea”, a explicat un clujean.

„Vedeți și bugetul de investiții al Oradiei și al Clujului și o să aveți surprize mari împărțind la Nr de locuitori, bugetul Oradiei fiind mai mare. Clujul se cam ascunde... ar vrea Clujul sa aibe motorul de administrație al Oradiei. Fără glumă!”, a mai punctat cineva. 

De ce sunt mai mici salariile în Bihor? Investiţiile din Bihor sunt în principal în zona de producţie. Aceste investiţii încă nu au ajuns la maturitate şi foarte multe dintre posturile disponibile sunt în zona de muncitori în fabrică. Deşi municipiul Oradea se dezvoltă, angajaţii din zonele rurale (mai ales muncitorii) încă se angajează cu salarii mici în producţie. Un alt motiv poate fi acela că, din cauză că au fost reduse posturi în sistemul bugetar, a scăzut şi nivelul salarial mediu, spun specialiștii. Spus altfel, la Cluj valoarea salariilor mediu e și un miraj, fiind mulți bugetari, dar și angajați în domeniul IT cifrele se „umflă” mult peste situația reală a pieții. 

Comentarii Facebook