Clujenii, buni de plată. „Taxa pe hărnicie” pentru oraș este de 20 de milioane de euro
Toate marile orașe din România vor începe din acest an să trimită mai mulți bani către bugetul național, în urma modificărilor fiscale aduse de Guvernul actual. Astfel, municipiul Cluj-Napoca urmează să plătească în plus 20 de milioane de euro statului, lucru care a fost numit de primarul Timișoarei Dominic Fritz ca o „taxă pe hărnicie”. În schimb, Emil Boc salută această nouă pierdere de bani din bugetul orașului.
După cum a explicat și Dominic Fritz această taxă, ea va fi plătită doar de orașele care au venituri mai mari decât media României: „În caz că veniturile municipiului din cota pe impozitul pe venit sunt peste medie, pentru fiecare leu cu care suntem peste medie, va trebui să virăm 15% extra la bugetul de stat”.
La începutul lunii ianuarie, Dominic Fritz a criticat dur această nouă taxă. El transmitea în acel moment că Guvernul ia banii timișorenilor și îi trimite primarilor care ascultă de liderii politici: „ În loc să rămână aici, ca să finalizăm stadionul, să reparăm trotuare, să amenajăm noi parcuri sau să construim școli, banii munciți de timișoreni vor fi folosiți pentru statul gras și avid: să finanțeze prime de pensionare la Romsilva de câte 100.000 de euro sau să alimenteze fondul de rezervă de zeci de miliarde cu care Ciolacu poate să împartă banii din pix la primari obedienți politic” a declarat Fritz.
El a mai explicat că Guvernul, în loc să încurajeze orașele performante, le taxează suplimentar: „Un mecanism pervers care miroase a vremuri în care mediocritatea era mai importantă decât performanța. În loc să-i încurajeze pe cei care trag România în sus, PSD și PNL vor să niveleze diferențele în jos. Totul ca să nu se pună cu hoardele de privilegiați care au acaparat resursele țării”.
Dacă primarul Timișoarei a fost critic de această nouă taxă adusă orașului său, Emil Boc a declarat că este mândru că poate să „scape” Cluj-Napoca de 20 de milioane de euro. Astfel, el a ajuns să numească această plată o „taxă de solidaritate”.
În cadrul unei conferințe de presă, Emil Boc a comparat acești bani dați mai departe ca niște fonduri europene pentru primăriile mai mici: „Taxa de solidaritate este de 20 de milioane de euro. Suntem mândri că putem contribui cu o asemenea taxă în momentul în care țara are nevoie. Și noi beneficiem de resurse europene și e cazul să fim și noi solidari când țara și administrațiile locale au nevoie de acest echilibru. Nu consider că este o pierdere, este o parte a unui demers național de a asigura coeziunea și solidaritatea. Și noi beneficiem de solidaritatea europeană și atunci și noi trebuie să întindem o mână celor care au nevoie, nu numai să ne plângem. Trebuie să mai și construim din când în când” a declarat primarul Cluj-Napoca.
2 Comentarii
nasol....dupa ce a vindut conclavul drogatilor untold ca sursa de venit, acum trebuie sa dea banii sefilor de la bucale :))
clooojeni raman cu drogatii, mizeria si zgomotul, dar si cu mirosul lunar de gunoi
Normal, pt un popor suveranist. Trebuie acoperita paguba cu plata despăgubirii incompetentei juriștilor Primăriei în relația cu terenul lui Pușcaș, parcul cel mai scump din Europa, cel din Zorilor, de pe Observatorului… dar ajung ăștia?
Pe când strângeți și pt restul escrocheriilor ieșite la lumină, fiind doar începutul?
Să plătească… Citeste mai departe