Miercuri 2 Octombrie

Clujenii care au centrală termică vor plăti o nouă taxă. Măsura se aplică chiar din iarna aceasta!


Clujenii care locuiesc la bloc și dețin o centrală termică se confruntă cu o nouă povară financiară începând din această iarnă. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis ca toți proprietarii de apartamente, indiferent dacă și-au izolat locuințele sau nu, să plătească o taxă suplimentară pentru căldura generată de conductele comune din imobilele lor.

Noua reglementare, îi obligă pe ptoprietarii de apartamente care au centrale să achite o cotă pentru întreținerea rețelei de energie termică, chiar dacă nu utilizează sistemul centralizat de încălzire. Această măsură vine ca o surpriză pentru mulți dintre proprietarii care au optat pentru centrale termice cu scopul de a controla costurile de încălzire.

Conform art. 15 din Regulament, „cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză, se achită de toți proprietarii și utilizatorii de apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință”

ANRE susține că măsura este necesară deoarece căldura emanată de conductele comune contribuie la temperatura din apartamentele respective. Astfel, proprietarii de centrale termice se vor confrunta cu facturi mai mari în această iarnă, o veste deloc plăcută pentru cei care se așteptau să plătească doar pentru consumul propriu de energie.

Reglementarea este detaliată în Ordinul nr. 7 din 20 martie 2024 și are ca scop redistribuirea consumurilor de energie termică între locatarii imobilelor de tip condominiu. Toți cei afectați de această măsură sunt sfătuiți să își ajusteze bugetul pentru a face față costurilor suplimentare ce vor apărea în facturi.

Comentarii Facebook