Duminica 17 Noiembrie

Clujenii care locuiesc la bloc vor avea bani în plus de dat. Care este legea care îi obligă pe locatari să contribuie cu bani din buzunarul lor?


Conform unor noi reglementări, se reinstituie celebrul fond de rulment, iar pe lângă acest lucru, proprietarii vor avea anumite obligații, altfel riscă să fie amendați. 

Nu demult, fiecare bloc avea un fond de rulment care se colecta odată cu plata întreținerii. Ulterior, prin modificările legislative aduse, fondul de rulment nu mai era o obligativitate pentru proprietarii de apartamente din România. Acest fond avea ca scop strângerea unor sume de bani necesari pentru plata unor intervenții, în general neprevăzute, precum defectarea unor instalații sau reparația unui lift. Însă, o lege emisă în 2018, numită Legea Asociațiilor de proprietari, împreună cu ajustările ulterioare, schimbă din acest an lucrurile pentru românii care stau la bloc.

Conform cadrului legal, Asociațiile de Proprietari au obligativitatea de a recolecta sumele pentru fondul de rulment, pentru reparații, iar în cazul în care acestea există vor fi plătite de toți membrii, indiferent dacă unii dintre ei nu sunt afectați în mod direct de defecțiuni și, implicit, de reparații.

Revine fondul de rulment în asociații

Măsura este cu caracter obligatoriu pentru toți, existând o singură excepție de la aceste plăți, și anume cei care au calitatea de chiriaș. În cazul acestora din urmă, nu există nicio prevedere legală care să-i oblige la plata sumelor aferente reparațiilor Asociațiilor de Proprietari, aceasta căzând strict în sarcina proprietarului unui apartament.

Conform legislației, fondul de rulment este necesar pentru plata reparațiilor în zonele comune, precum canalizarea, terasele blocurilor, lifturile, fațada blocurilor, sau instalațiile de apă. Proprietarii, indiferent la ce etaj ar sta, vor fi obligați să plătească sumele către fondurile de rulment.

Aceeași lege poate duce la amenzi de până la 100.000 de lei

Conform aceleiași legi, se vor da amenzi de până la 100.000 de lei acelor proprietari care iau decizia de a face modificări fără înștiințarea Asociației de Proprietari, fiind vorba în mod concret de modificarea sau dărâmarea anumitor pereți din interiorul unui apartament.

Este vorba despre modificarea pereților de susținere, fapt care ar putea pune în pericol întreaga structură de rezistență a unui bloc. Printre aceste interdicții se mai regăsește și cea de închidere unilaterală a balconului apartamentului din proprietate, fără a avea în prealabil o autorizație de la Biroul de Avize și Acord Unic din cadrul Primăriei. Și în acest caz, există riscul unor amenzi de până la 100.000 de lei.

Noile modificări îi vizează pe toți românii care stau la bloc. Din acest motiv, locatarii trebuie să fie mai atenți atunci când se decid să facă anumite modificări.


Comentarii Facebook