Clujenii vor avea de plătit taxe și impozite mai mari de anul viitor. Vezi cum vor fi calculate


Locuitorii municipiului Cluj-Napoca vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru plata taxelor și impozitelor, începând cu anul 2025. Cu toate că municipalitatea nu are de gând să majoreze taxele și impozitele pentru anul următor, clujenii vor plăti mai mult decât anul acesta, deoarece vor fi indexate cu rata inflaţiei de 10,4%.  

Primăria Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică referitoare la proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale pentru anul 2025.

Potrivit proiectului, taxele pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale din Cluj-Napoca cresc cu 10,4% în 2025, valoare aferentă indexării cu rata inflației a acestora. De asemenea, impozitul pe clădiri rezidențiale ale persoanelor fizice se stabilește aplicând cota de impozitare de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii stabilite conform art. 457 alin. 1 din Codul Fiscal.

La această cotă se adaugă procente suplimentare în funcție de zona de impozitare:

- Zona A: 15%, rezultând o cotă finală de 0,115%;

- Zona B: 10%, rezultând o cotă finală de 0,110%;

- Zona C: 5%, rezultând o cotă finală de 0,105%;

- Zona D: 1%, rezultând o cotă finală de 0,101%.

Valoarea impozabilă determinată în funcție de vechimea clădirii:

- cu 50% pentru clădirile cu peste 100 de ani vechime;

- cu 30% pentru clădirile cu vechime între 50-100 de ani;

- 10% pentru clădirile cu vechime între 30-50 de ani.

Coeficienții de corecție în cazul impozitării în funcție de zonă sunt:

- 2,5 pentru zona A;

- 2,4 pentru zona B;

- 2,3 pentru zona C;

- 2,2 pentru zona D.

Primăria Cluj-Napoca îi pune pe cei care au construcții ilegale să plătească mult mai mult, fiind aplicate cote adiționale pentru clădirile construite fără respectarea legislației în vigoare:

- 20% pentru clădirile construite cu nerespectarea autorizației de construire;

- 50% pentru clădirile construite fără autorizație de construire.

Pentru mijloacele de transport din Cluj-Napoca, impozitul este determinat în funcție de tipul mijlocului de transport. Totodată, s-a stabilit o reducere cu 95% a impozitului pentru mijloacele de transport hibride. 

Etapa consultării publice are loc în perioada 26 iulie – 8 august 2024. Astfel, persoanele interesate pot trimite propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.


Comentarii Facebook