Duminica 17 Noiembrie

Clujul atrage toate talentele Ardealului: 1,5 milioane de aplicări pentru un loc de muncă, dar doar 40.000 de joburi noi scoase pe piață în 2024!


Clujul atrage toate talentele Ardealului: 40.000 de joburi noi scoase pe piață și aproape 1,5 milioane de aplicanți în 2024

Clujul se menține printre județele fruntașe în ceea ce privește numărul de joburi noi, înregistrând aproape 40.000 de locuri de muncă postate în primele nouă luni ale anului, potrivit eJobs.ro. Deși numărul de joburi din Cluj este semnificativ, rămâne totuși mult sub cel din București, unde s-au înregistrat peste 110.000 de postări de joburi noi, jumătate din totalul național. În clasament, Clujul este urmat de Iași, care a atins un număr de 34.000 de oportunități de job și de județele Brașov și Timiș, fiecare cu aproximativ 28.000–29.000 de postări de joburi.

Domeniile de activitate în care se oferă joburi sunt variate, principalul angajator rămânând retailul, însă în județ se regăsesc și oportunități în sectoare precum call-center/BPO, construcții, producție, servicii financiare și IT. Această diversificare atrage atât candidați entry-level, cât și specialiști cu studii superioare (white-collar), care găsesc în Cluj oportunități de dezvoltare profesională și, de multe ori, salarii mai competitive decât în județele mai mici.

„În mod firesc, aria de oportunități este mult mai diversificată în județele mari, în primul rând pentru că acolo sunt concentrate cele mai multe investiții, dar și pentru că unele dintre aceste domenii recrutează un număr important și de specialiști și candidați din segmentul white collar (cu studii superioare), iar pe aceștia destul de greu pot să îi mai găsească astăzi în orașele mici. Există un transfer permanent de talente și specialiști din orașele mici spre cele mari pentru că acolo au mai multe șanse de angajare, iar salariile sunt, în mod evident, mai bune”, declară Bogdan Badea, CEO ejobs.ro.

În privința aplicărilor, Clujul a atras un număr semnificativ de candidați, plasându-se pe locul doi după București, cu un total de 1,4 milioane de aplicări în primele nouă luni ale anului. Evident, numărul de aplicări nu este egal cu numărul de persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă, deoarece cei mai mulți candidați aplică pentru joburi la mai multe firme. Acesta este urmat de Ilfov, cu 1,3 milioane, și de județele Timiș, Iași și Brașov, fiecare cu aproximativ 1,1 milioane de aplicări. Așadar, Clujul rămâne un centru atractiv nu doar prin numărul de locuri de muncă, ci și prin interesul crescut al candidaților.

La polul opus, județele cu cele mai puține locuri de muncă noi au fost Ialomița, Mureș și Brăila, unde numărul oportunităților a fost mai redus, iar principalele domenii de angajare s-au concentrat în sectoare ce presupun prezența fizică la locul de muncă, cum ar fi retail, industria alimentară, transport/logistică și servicii. Totodată, Bogdan Badea subliniază că aceste județe înregistrează și salarii cu 15–20% sub media din județele mari, motiv pentru care mulți candidați din aceste regiuni preferă să aplice în județe precum Clujul, unde condițiile de muncă și salariile sunt mai atractive.

Jjudețele mari rămân destinații principale pentru candidații din țară, datorită ofertelor diversificate și salariilor mai mari.

Comentarii Facebook