Clujul contrastelor! În orașul cu cele mai scumpe locuințe, înfloresc magazinele second-hand - FOTO
Bunăstarea Clujului nu este reflectată și în buzunarele celor mulți, care continuă să facă cozi la second-hand -uri, în ciuda rapoartelor făcute de Banca Mondială, pentru care Primăria Cluj-Napoca achită 800.000 de euro.
Luni dimineața, 30 de clujeni erau adunați în fața unui magazin cu produse ieftine de pe strada Regele Ferdinand, fără a fi vorba despre o inaugurare. Erau oameni care căutau să cumpere produse mai ieftine, pentru că traiul este scump în oraș și nu își permit să meargă la mall sau la alte magazine, care au prețuri ce încep de la 100 de lei în sus, pentru orice produs.
Fără a ne ascunde după deget, Clujul a devenit orașul bugetarilor de lux și al angajaților din multinaționale
Clujul a înregistrat creșteri economice uriașe, în ultimii ani, față de alte orașe ale României, pe fondul creșterii industriei IT, care produce pentru exterior în sistem lohn, adică realizează anumite porțiuni din proiecte, dar și a creșterii lefurilor bugetarilor, care trăiesc pe picior mare. Multinaționalele care s-au stabilit în birourile de pe fostele platforme industriale, ajută și ele la creșterea salariilor, angajând în special tineri. Persoanele trecute de 40 de ani, însă, au probleme în a se mai încadra în aceste modele de business.
Aceste date nu înseamnă că oamenii din oraș trăiesc mai bine. Fotografii ca și cele din imagini ne trezesc la realitate și ne arată că rapoarte ca și cele ale Băncii Mondiale au ca scop PR -ul și, de ce nu, promovarea electorală.
Clujul este lăudat în raportul pomenit mai sus, realizat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD- o subsidiară a Băncii Mondiale) pentru nu mai puțin de 810.000 de euro, și achitat de Primăria Cluj-Napoca. Instituția trasează Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), pentru perioada 2021-2030.
Experții spun că municipiul Cluj-Napoca este numărul 1 în România conform tuturor criteriilor care contează, de la salarii, economie, calitatea vieţii şi până la educaţie, sănătate şi chiar durata vieţii.
Experții citați au punctat zonele forte ale municipiului, cam toate posibile:
-Locul 1 în topul „capitalelor regionale” din România din perspectiva PIB (PPS) per locuitor – 150% din media Uniunii Europene
- Locul 1 în topul oraşelor preferate de români în cazul schimbarii reşedintei actuale
- Locul 1 la promovabilitate la Evaluare Naţională şi la Examenul de Bacalaureat
- Locul 1 la speranţa de viaţă în topul oraşelor cu peste 100.000 de locuitori
- Locul 1 la implicarea cetăţenilor în procesul decizional
- Locul 1 la nivelul salariilor şi la numărul de salariaţi în randul polilor regionali din România
- Locul 1 în România la densitatea antreprenorială
- Cea mai mare creştere a numărului de salariaţi post-criză din România (+33%)
- Universitatea cu cel mai mare număr de studenţi şi cu cea mai bună poziţionare în topurile internaţionale”
Zilele trecute a avut loc o altă dezbatere, pe aceeași temă, în care primarul Emil Boc a spus că ”tot ce s-a întâmplat în acest oraș în ultimii ani nu este întâmplător, este produsul unei strategii realizate împreună cu experți, la fel ca și acum și pusă în practică de către administrația locală. Am utilizat tot ceea ce tehnologia ne-a oferit, iar colaborarea dintre autoritățile publice locale, sector privat, universități, sector guvernamental și cetățeni reprezintă cheia succesului. Clujul nu mai este orașul industriei grele sau al economiei agrare dinainte. Încet, dar sigur am trecut la o economie bazată pe informație și la o economie inovativă. Subliniez faptul că acesta este cel mai important avantaj competitiv al Clujului, fundamentat pe cercetare, dezvoltare, inovare, IT, parteneriatul cu unversitățile clujene și cu celelalte sectoare pe orizontală. Dacă vom asculta de experți, de societatea civilă și vom lua deciziile într-o manieră de tip ecosistem și nu ego sistem, acest oraș va avea viitor. Vreau să ne asigurăm că vom lua cele mai bune decizii cu putință și tot ceea ce este bun și sănătos este prins în acest document”, a subliniat primarul Emil Boc.
Banca Mondială vorbește pe măsura banilor încasați și ”vinde” vise frumoase
Marcel Heroiu, expert senior dezvoltare în cadrul Băncii Mondiale și Oana Stănculescu, expert în cadrul aceleiași instituții au prezentat o analiză privind dezvoltarea Clujului de până în prezent, precum și care sunt punctele forte ale orașului și modelele de urmat. Astfel, s-a subliniat importanța zonei metropolitane având în vedere faptul că metropola demonstrează un standard de viață ridicat, iar trendul de creștere trebuie menținut, dar și accentul care trebuie pus pe reusursele umane și pe menținerea talentelor acasă.
În ultimii ani, România și Clujul au trecut printr-un proces de dezvoltare foarte rapid. Spre exemplu, între 2005 și 2019 aproximativ 65.000 de locuri de muncă au fost create în Cluj, care reprezintă aproximativ 12% din toate locurile de muncă create în România, ceea ce a însemnat un imbold de competitivitate la nivel național. Clujul se află în top și în ceea ce privește numărul de salariați: la momentul actual s-a ajuns la un număr de peste 200.000 de salariați, ce reprezintă o creștere cu 76% față de anul 2000, cel mai rapid ritm de creștere la nivel de țară.
Propunerea experților Băncii Mondiale vizează o strategie care să aibă drept model Irlanda și extinderea relațiilor strategice de cooperare la nivelul întregii Uniuni Europene, precum și înspre Statele Unite ale Americii. Accentul trebuie pus în continuare pe talentele locale, dar și pe tehnologie, astfel că viziunea pe termen lung presupune importanța educației. O economie inovativă înseamnă un echilibru între investițiile străine și cele locale, astfel încât în viitorul nu foarte îndepărtat să se creeze premisele nașterii la Cluj a unor firme de tip unicorn.
29 Comentarii
Multa frustrare la domnii "jurnalisti" ... industria IT din Cluj produce peste 1 mld de euro, majoritatea export, iar daca nu vrei sa faci outsourcing te poti angaja la UiPath, Betfair, Bitdefender, Bosch, Porsche, Garmin, HP, IBM, Siemens, Gameloft, Montran, etc. Sunt sute de companii care nu fac outsourcing in Cluj, iti alegi una si gata daca asta… Citeste mai departe
Si in vest sunt destule magazine second hand. Numa ca le zice charity shop. Si acolo merge lumea si cumpara second si n-are nimeni nici o treaba cu asta.
În Zorilor este un magazin second hand care tot timpul are afișat, am primit marfă. Specificând, lenjerie intima și încălțăminte. Dețin și poze și aș dori să le public. Cum dracu să cumperi lenjerie și încălțăminte second. Suntem un popor de parveniți. Oare când un control la aceste firme, toată această marfă este donată pt ajutoare, în occident. Mafia… Citeste mai departe
Locul 1 la ziare online de kko
Locul 1 la minciuni
Locul 1 la tot ce nu se accepta in alte tari dar aici se accepta
Locul 1 la infratructura lipsa
Aceste studii în care este ridicat în slavi orașul costa doar 800000 euro?ieftin își vând "experții" numele promovând niste minciuni gogonate.or fi și experții tot second hand?cu siguranță.ce este unic in Europa este faptul că centrul orașului este invadat de aceste seconduri.fix in centru.asta spune multe despre "orașul de cinci stele"(de tinichea.
gogoasa umflata cu kkat se va sparge. Va iesi la iveala toata mizeria administratiei asteia ultra corupta. Haida haida DNA de ne scapa de necaz!
Ziaristi de 2 bani! Ala e noul centru de vaccinare deschis azi! E coada la vaccinare!
Sute de apartamente sunt detinute de unii DIN SUD..MOLDOVA..OR ALTE PARTI.... ce au trimis sacose de bani aici....si i au spalat prin intermediari...ALOOO CATZULE...AICI IS BANII DVS......AIA GRI..OR NEGRI...FREE TAX...IA VEZI CU IMPOZITE OR D ALEA.......SI TRIMITE ANTIFRAUDA... POATE SE LASA CU CONFISCARI....DE VEZI CUM E CU BANII JOS LA CLUJ???
un oras mult prea laudat fata de ce ofera, care va fi distrus de mafia imobiliara
@bula: Oras poluat, in care calitatea vietii este slaba, cu preturi de occident!
SI MASINILE, CELE MAI MULTE SUNT SECOND-HAND. CHIAR IN POZA E UN BMW SERIA 5, CARE SI SA FI IESIT ULTIMUL DE PE POARTA FABRICII DIN ACEA GENERATIE (E39), E DIN 2003; DECI DE 20 DE ANI.
SI FEMEILE (FETELE) SUNT SECOND-HAND, DE FAPT CINE MAI STIE A CATEA MANA (/PLA). FOARTE MULTE SUNT "DAUNA TOTALA", DE FAPT... SI SE MAI SI LAUDA CU CATI "PROPRIETARI"… Citeste mai departe
Mai puteti adauga la aspecte unice ale Clujului :
- singurul oras din Romania unde se ridica masini, desii exista 1 loc de parcare la 4,5 masini.
- singurul mare oras din UE in care s-a redus nr. de benzi de circulatie in 2020.
- (posibil) cea mai mare aglomerare de semafoare in zona casei de cultura a studentilor.
@Marius G.: la partea cu 1 loc la 4-5 masini mai e si omul de vina. Daca in trecut era 1 masina la o familie asta daca era, acum daca o familie alcatuita din 3/4 membri au minim 3-4 masini sa nu zic 5. daca in trecut era un 'lucs' sa ai masina acum e o normalitate. Cum romanul daca in trecut nu avea ceva si acum are abuzeaza de acel ceva. un alt exemplu… Citeste mai departe
@Ahile: Perfect deacord cu cele mentionate de dvs. , insa asemenea schimbari vor venii doar daca legea o va impune. Oamenii isi cumpara masini pentru ca o pot face, simplu.. nici macar aceea taxa de prima inmatriculare nu mai e si odata ce ai masina personala, poata sa vina oricine sa iti recomande sa te plimbi cu trotineta.. ca nu te va interesa, alte… Citeste mai departe
@Ahile: Traiasca partidu, traiasca tricoloru, nu?
noroc cu viniturile cu bani si inca vreo 2-3 bogati in cluj ca altfel ar fi saracie maxima. Degeaba se bat ei cu pumnu in tiept ca is clujeni ca is vai p_la lor de fomisti. Doar cateva exemple de bosorogi plini de ei dar cu burta goala.
1. isi pun ceasuri la blocurile comuniste dar tevile nu le schimba si apoi se plang ca apa e naspa.
2. le… Citeste mai departe
@Ahile: Vinituro, daca nu iti place, poti pleca linistit! Si peste 90% dintre clujeni au centrale de apartament, nu ca miticii care stau pe pomana noastra. In Cluj doar ultimii sclerozati si parliti nu au centrala de apartament! Noi Clujenii normali, avem de 20 de ani centrale!
Clujul este supraevaluat si exact cu multa lume saraca care nu isi permite multe. Nu se stie de cand au sarit preturile si tot urca, toti vin aici de parca ar fi gratis. Suntem un fel de El Dorado fals.
pai tabita = pocaiti
ce nu pricepeti voi este ca pocaitii trag unu la altu, iar in cluj fiind multi, e si normal.
problem solved, nu am citit articolul decat titlul
@Mihai: Ce legatura au pocaitii in aceasta discutie, si Tabita este din Bistrita, daca erai curios.
Asa si...??? Aveti o poza cu marca auto din cele "trei" litere..!! Folositi-va de marca aia auto pt raiting, ce naiba,,,!??
Ca de obicei....
::)))):)))))
@exe:
Asa e cand nu se stie nici macar o limba straina, cand omului i se arata un calculator si nici nu stie de unde sa-l porneasca. Vin altii care in 6 ore iti termina de scris codul ce automatizeaza munca a 10. Ca apoi sa aiba 100 de lei sa dea pe un tricou.
Lumea progreseaza si scuze de genul "Asta e prea greu pentru mine" nu isi mai au locul.… Citeste mai departe
@Software: care programatori?aia care nu mai invata nimic dupa ce termina faculta si lucreaza in regim de outsourcing si apoi vin sefii cu abureli gen "inovare"?:)))))) outsourcing niciodata nu va insemna inovare.UIPath e singurul unicorn si va mai ramane singurul multi ani de acum incolo.
@dan: Corect !!! Pentru cei ce nu prea inteleg: IT din Cluj (nu tot, o mare parte insa) e ca si lohn-ul la textile: clientul tau iti furnizeaza materialele si tu folosesti doar mana de lucru (pentru ca e ieftina !). Da, oameni buni, IEFTINA. Chiar daca vi se pare ca un IT-ist castiga mult (uaaaau 1500-2000 EUR/luna) e fix-pix fata de cat castiga acelasi… Citeste mai departe
@clujean: Care 2000 de euro? Doua mii de euro castiga un incepator in alt domeniu, nu in domeniul Tehnologiei Informatiei. Nu mai gasesti programatori sub 4000 de euro, iar daca esti in cautare de vreun senior sau arhitect...