Duminica 22 Decembrie

Clujul duce gunoaiele în alt județ, pe DN1 E60, cu camioanele, pentru că autoritățile BÂJBÂIE. Să nu ajungem ca la Napoli

 

Clujul nu va mai avea rampă de depozitare a gunoaielor menajere, după ce punctul de la Pata Rât va fi închis definitiv, joi, 25 iunie.

 

Conform unor surse din rândul firmelor care fac colectarea în Cluj-Napoca, deșeurile menajere vor fi transportate în județul Alba, până în 14 iulie, când se va închide și rampa din județul vecin, iar apoi varianta de depozitare va fi Baia Mare.

 

Acum ne-au crescut costurile de depozitare pe rampa care se închide la Cluj de 3 ori. Pentru a duce deșeurile în alt județ avem nevoie de camioane pentru transport, iar costurile vor fi mult mai mari. Cu siguranță va crește costul deșeurilor menajere pentru că autoritățile nu își fac treaba. Noi nu putem suporta astfel de costuri pentru că nu așa am câștigat licitația”, a precizat sursa citată. 

 

Primarul Emil Boc, prins la mijloc în această problemă, susține că cei de la Consiliul Județean Cluj nu au terminat de amenajat noua rampă temporară de la Pata Rât, situată pe terenul de 60 de hectare pe care se va construi depozitul ecologic de gunoi al Clujului, alt proiect blocat. 

 

În realitate, Consiliul Județean Cluj nici nu a terminat procedurile cu Primăria Feleacu pentru a putea construi rampa temporară. ”Singura soluție este amenajarea de către Consiliul Județean Cluj a unei rampe provizorii pe terenul de 60 de hectare pe care se va construi și centrul ecologic de deseuri. Sper ca CJ Cluj să ajungă la un acord cu Primăria Feleacu, pentru a face această nouă rampă provizorie, pentru că altfel vor crește foarte mult cheltuielile de colectare a deșeurilor. Acestea le vor suporta operatorii, agenții economici și populație, dar sper că într-o măsură mai mică”, a spus Emil Boc.

 

Primăria Cluj-Napoca este prinsă la mijloc în acest circ al gunoaielor. Municipalitatea are încheiate contracte cu firmele Rosal și Brantner, dar rampa ecologică trebuie construită de Consiliul Județean Cluj din fonduri europene. Proiectul bate pasul pe loc fiind realizat greșit și acum nimeni nu își asumă terminarea lui până la finele lunin decembrie. Dacă nu va fi gata, Clujul va pierde banii europeni pentru acest proiect. 

 

Lângă rampa ecologică va fi amenajat un punct temporar de depozitare a deșeurilor de către RAADPP Cluj, în asociere cu Primăria Feleacu și cel mai probabil Salprest Rampă, firma care deține aviz de mediu și care a administrat și rampa de la Pata Rât.

 

Nimeni nu știe când va fi gata acest punct temporar, pentru că cei de la Primăria Feleacu nu vor aprobe o asociere cu Consiliul Județean Cluj (în speță cu RAADPP Cluj).

 

Clujul va duce, cel mai probabil de vineri, 26 iunie, gunoaiele la Alba, iar apoi, după 14 iulie, la Baia Mare. 

 

Costurile vor fi foarte mari, iar primarul Emil Boc a declarat că va cere Consiliului Județean Cluj, vinovat de faptul că nu s-a făcut nimic, să achite costurile. În primă fază, costurile vor fi achitate direct de populație, dar apoi acestea ar urma să fie recuperate de la instituia vinovată de această situație. 

 

Azi este ședință de consiliu local la Primăria Feleacu și sper ca să ne acorde terenul pentru a putea realiza rampa temporară”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan.

 

Fără acest acord al Primăriei Feleacu, Clujul nu va mai avea o groapă temporară de gunoi. 

----------------------

UPDATE

 

Am obținut acordul domnului primarului Mircea Hava, de la Alba Iulia, ca temporar, câteva zile, să ne primească pentru a putea să depunem gunoaiele, dar numai până la începutul lui iulie, pentru că și dânșii au probleme și trebuie să pregătească închiderea rampei. Am făcut demersurile ca să se semneze contractele, astfel încât să se ducă la Alba gunoaiele sub rezerva ca în această perioadă să amenajeze CJ Cluj rampa provizorie la Pata Rât. Dacă s-ar face mai repede rampa de la Cluj, am economisi bani.

 

Îi mulțumesc primarului din Alba Iulia, care a acceptat ca până în iulie să ducem acolo gunoaiele, cu toate că și dânșii sunt într-o situație delicată.

 

Am discutat cu președintele Mihai Seplecan și cu cei de la Agenția de Mediu și m-au asigurat că vor face tot posibilul pentru a realiza rampa temporară pe terenul de 60 de hectare de la Pata Rât”, a spus primarul Emil Boc. 

 

Amenajarea noii rampe temporare ține de decizia Consiliului Local Feleacu, proprietarul terenului de la Pata Rât.

-----------------------

UPDATE 1

 

Situația nu s-a rezolvat, pentru că în Consiliul Local Feleacu nu s-a votat nimic. Ar fi trebuit să se supună discuției propunerea lui Mihai Seplecan, președintele CJ Cluj, de numire a unei comisii comune de evaluatori pentru terenul de 5 hectare, pe care să fie realizată rampa temporară. Terenul este în proprietatea comunei Feleacu, care solicită plata a 1,4 milioane de euro în următorii 30 de ani pentru a permite CJ Cluj să amenajeze rampa temporară. CJ Cluj este de acord să achite numai 750 de mii de euro, conform unei evaluări proprii. 

 

În consecință, Mihai Seplecan a propus o  evaluare comună a terenului, realizată de trei experți, care să stabilească o valoare a celor 5 hectare de teren. Consiliul Local Feleacu ar fi trebuit să aprobe această propunere, cu care primarul din comună a fost de acord, în cursul serii de miercuri. Surpriză, însă, propunerea a fost supusă votului la ședința CL Feleacu de joi, dar a fost respinsă.

 

Consiliul Județean ar fi urmat să aprobe vineri același proiect, iar apoi să fie amenajată rampa temporară. Fără votul aleșilor din Feleacu lucrurile sunt în aer, iar Clujul nu are unde depozita deșeurile.

Comentarii Facebook