Duminica 22 Decembrie

Clujul e sub Bihor la investiții! Bolojan: Am concediat la începutul mandatului 50% din colegi pentru că nu aveau de lucru, derulăm proiecte fără probleme


Consiliul Judeţean Cluj are un buget de peste 1,5 mld. lei în 2024, din care 359 mil. lei merg către dezvoltare. Este un buget echilibrat, mai mare cu 5,4% faţă de cel din 2023. Cu toate acestea însă, Clujul e sub Bihor la capitolul investiții. Consiliul Județean Bihor, care a adoptat în acest an un buget record de peste 2,5 miliarde lei, din care peste 2,1 miliarde lei au fost prevăzuți pentru cheltuieli de dezvoltare, este considerată administrația județeană cea mai orientată către investiții.

Consiliului Judeţean Cluj a aprobat bugetul general propriu al judeţului pentru anul în curs, valoarea totală a acestuia fiind de 1,524 mld. lei (peste 306 mil. euro). Bugetul local al judeţului este de 845,4 mil. lei, din care 359,1 mil. lei este destinat dezvoltării. În ceea ce priveşte suma totală alocată dezvoltării, peste 36% este destinată cofinanţării proiectelor europene, inclusiv a celor din PNRR. Aceste fonduri vor fi folosite pentru continuarea celor 27 de proiecte din fonduri externe nerambursabile aflate în implementare, din care 14 depuse doar în cursul anului 2023.

Sunt niște sume impunătoare, cu toate acestea, Consiliul Județean Bihor este considerată administrația județeană cea mai orientată către investiții. O publicație din Iași a ajuns la această concluzie după ce a analizat bugetele altor cinci județe importante din țară. Site-ul publicației Ziarul de Iași a publicat o analiză comparativă a bugetelor pe 2024 ale Consiliului Județean Iași, CJ Constanța, CJ Timiș, CJ Cluj și CJ Bihor, titrând că „Cel mai mare județ din țară are un buget mai mic decât Bihorul sau Constanța”.

ziardeiasi.jpeg

sursa: ziaruldeiasi.ro

Se remarcă și faptul că CJ Bihor are cheltuieli mai mici de funcționare decât alte instituții similare din țară.

 „Am concediat la începutul mandatului 50% din colegi, pentru că nu aveau de lucru. Ce s-a constatat? Noi ne derulăm proiectele fără probleme, chiar am crescut numărul lor, și nu s-a prăbușit CJ Bihor care are în acest moment 89 de angajați. Economiile au fost de 6 milioane de euro pe an. Gândiți-vă că astfel de economii se pot face și în alte locuri”, a spus Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, adăugând că banii astfel economisiți din cheltuielile de funcționare au fost direcționați spre cheltuieli de dezvoltare.

Pe ce vor merge banii în Bihor? Din sumele destinate investițiilor de către CJ Bihor vor fi finanțate reabilitarea fostei Policlinici Mari, finalizarea Campusului școlar pentru învățământul dual, reabilitarea Spitalului de Psihiatrie din Nucet, construirea unui nou sediu pentru stația de Ambulanță din Aleșd, modernizarea Bibliotecii Județene din Oradea și a trei biblioteci comunale din Zona Metropolitană Oradea, diverse investiții pentru dotări la teatrele Regina Maria și Szigligeti, modernizarea unor clădiri ale DGASPC.

De asemenea, tot din bugetul pe acest an vor fi finanțate construirea, modernizarea și reabilitarea unor drumuri județene, inclusiv a Inelului Rutier Metropolitan, înființarea parcurilor industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, construirea unor pasaje rutiere și pietonale în Oradea și în Zona Metropolitană Oradea, amenajarea a peste 300 de treceri pentru pietoni iluminate cu LED pe drumurile județene din Bihor, demararea lucrărilor la drumul expres DX Oradea – Arad și a proiectului trenului metropolitan etc.

Pe ce vor merge banii în Cluj? 

Consiliul Judeţean Cluj va continua în 2024 proiectele în domeniul sănătăţii, fiind alocată în acest sens suma de 77,1 mil. de lei. Din această sumă, aproximativ 13 mil. lei vor fi folosiţi pentru demararea efectivă a construcţiei viitorului Spital Pediatric Monobloc. De asemenea, 39,6 mil. lei sunt destinaţi extinderii, modernizării şi dotării Ambulatoriului Spitalului de Recuperare- proiect PNRR.

Tot prin bugetul din acest an, Consiliul Judeţean Cluj a alocat la capitolul transporturi peste 164 mil. lei pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de transport judeţene. Totodată, pentru a trece într-o nouă etapă în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor în judeţul Cluj, prin valorificarea energetică a acestora, Consiliul Judeţean Cluj a alocat 55,5 mil. lei pentru achiziţionarea şi montarea instalaţiei de dezintegrare moleculară la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor.

Comentarii Facebook