Vineri 15 Noiembrie

Clujul în topul negativ al județelor cu cele mai multe firme radiate. Peste 1.100 de firme au dispărut în doar câteva luni


Val de radieri în Cluj! Peste 1.100 de firme au dispărut în doar șase luni 

Clujul se situează printre județele cu cele mai multe firme radiate în primele șase luni ale anului 2024, conform unei analize realizate de Sierra Quadrant. În această perioadă, 1.183 de firme și-au închis porțile în Cluj, plasând județul pe locul 4 în topul național, după București (4.722 firme dizolvate), Ilfov (1.234) și Constanța (1.203). Această evoluție face parte dintr-un context economic mai amplu, în care numărul total de firme aflate în dificultate la nivel național a atins un record negativ al ultimilor 5 ani, cu peste 82.000 de companii în diverse stadii de insolvență, radieri sau suspendări ale activității.

Numărul firmelor radiate la nivel național a explodat, ajungând la 45.547, aproape dublu față de acum patru ani, când se înregistrau 23.007 firme radiate.

Cele mai vulnerabile sectoare în Cluj și la nivel național

Firmele din sectoarele comerțului, construcțiilor și transporturilor sunt printre cele mai afectate. Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, alături de repararea autovehiculelor, a înregistrat cel mai mare număr de firme radiate, atât la nivel național, cât și în Cluj. La nivel național, acest sector a pierdut 6.085 de firme, în creștere cu 12,6% față de 2023. Urmează sectorul construcțiilor, cu 2.280 firme radiate (+26,9%), și activitățile profesionale, științifice și tehnice, cu 2.230 firme închise (+16,4%).

Sectorul construcțiilor și cel al serviciilor profesionale sunt printre cele mai vulnerabile, reflectând dificultățile generale din economia locală, marcată de creșterea costurilor operaționale, inflație și dificultăți de finanțare.

Perspective economice: Granița dintre supraviețuire și faliment devine tot mai subțire

Potrivit analizei Sierra Quadrant, perspectivele pentru următoarele 12 luni sunt sumbre. Economia României, afectată de cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și de creșterea costurilor de finanțare, pune presiune pe firmele mici și mijlocii. Firmele care nu reușesc să-și restructureze rapid operațiunile vor avea mari dificultăți să supraviețuiască. Experții subliniază că pentru multe companii, diferența dintre supraviețuire și faliment va depinde de măsurile de restructurare pe care le vor adopta.

O altă provocare pentru firme este impactul negativ al economiei germane, unul dintre principalii parteneri comerciali ai României. „Este esențial ca firmele să își revizuiască planurile de afaceri pentru 2025, pornind de la un buffer financiar care să le asigure supraviețuirea în caz de criză”, se arată în raportul Sierra Quadrant, citat de economica.net.

Totuși, singura veste relativ pozitivă este că numărul cazurilor de insolvență a rămas stabil în primele șase luni din 2024, cu 3.684 de firme intrate în insolvență, similar cu anii anteriori.

Comentarii Facebook