Clujul, pe locul doi în țară ca putere de cumpărare. România se află mult sub media europeană ca putere de cumpărare
Cluj-Napoca se află pe locul doi în România în ceea ce privește puterea de cumpărare. România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitori în acest an, cu 51% sub media europeană.
România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, cu 51% sub media europeană, ceea ce o plasează pe locul 31 dintre cele 42 de țăriincluse în studiul GfK Purchasing Power Europe 2022.
Conform studiului, față de anul precedent, decalajul dintre județele cu putere mare de cumpărare și cele cu putere mică de cumpărare s-a mărit și mai mult în acest an. În top 10, Bucureștiul este în mod clar lider cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.482. „Aceasta înseamnă că locuitorii Capitalei au puterea de cumpărare cu peste 93% mai mare decât media naţională şi de 3,6 ori mai mare decât locuitorii judeţului Vaslui, judeţ unde se regăseşte cea mai mică putere de cumpărare în ceea ce priveşte cheltuielile şi economisirea. Aici, venitul net disponibil este de doar 4.728 euro, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din media naţională”, se menționează într-un comunicat al GfK.
Cluj, locul 2 în ceea ce privește puterea de cumpărare
Toate judeţele din top 10 au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Cu un potenţial de cheltuieli de 8.191 de euro pe locuitor, Prahova, pe locul zece, se apropie cel mai mult de media naţională, dar este încă cu 2,2% peste aceasta. Toate celelalte 32 de judeţe, care constituie mai mult de trei sferturi din toate judeţele, sunt sub media naţională. Majoritatea judeţelor din top 10 sunt la fel ca anul precedent, doar cu câteva modificări în clasament.
În 2022, Clujul a depăşit Timişul pentru a trece pe locul doi cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 11.643 de euro.
În 2022, europenii au la dispoziţie aproximativ 11,1 trilioane de euro de cheltuit pentru alimente, întreţinerea locuinţelor, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurări, vacanţe, mobilitate şi achiziţii de consum.
8 Comentarii
In tara orbilor chiorul este imparat.In cea mai saraca tara din UE ,Clujul este in frunte.Dar daca comparam cu Somalia ,Etiopia ,Irak suntem grozavi.Uraaaa.
datele nu se publica in medie, prostane! ori imi dai atatia cu venituri peste 5000, atatia peste 10.000, atatia peste 20.000, atatia intre 2 si 5000, etc, ori ma kk pe media ta; pentru mintea lui Soica, daca 10 insi au venituri de 20.000 lunar si alti 100 de 2000 lunar, media iese de 3637, ceea ce suna cu totul altfel, nu-i asa?
@nelu v.: Daca tu nu intelegi ce este o medie, asta e, probabil de aia esti intre aia cu 2000 lunar. De lei, nu de euro...:))
@Alunelu: Exact asta ne-a zis si sefu! Ne marim veniturile sa le creasca la prosti media. Si sefu stie, e fizician cu 6 pe linie. Case nu note.
@nelu v.: Pentru asta se folosrste salarul median (50% din salarii sunt mai mici decat mediana, 50% mai mari). Dar nu da bine in propaganda.
GFK astia sunt nime in drum. FMI, Banca Mondiala si UE arata clar ca puterea de cumparare a Romaniei fata de media UE e la 73%, mult peste cea ce arata amatorii GFK.
La puterea de a cumpara o garsoniera e tot pe locul 2?
@.: nu, doar la puterea de a inchiria o garsoniera.