Clujul rămâne campion la prețul chiriilor, dar alt oraș din Ardeal înregistrează o creștere record de aproape 30%! Cine o ia pe urmele Clujului?
În Cluj-Napoca, chiriile au crescut și în octombrie 2024, iar orașul se menține printre cele mai scumpe piețe de închirieri din România. O garsonieră în Cluj costă în medie 400 de euro pe lună (+14% față de octombrie 2023), un apartament cu două camere a ajuns la 600 de euro (+5%), iar unul cu trei camere costă, în medie, 750 de euro (+3%). Aceste prețuri reflectă cererea constantă și mențin Clujul printre orașele cu cele mai ridicate chirii.
În schimb, Oradea se evidențiază prin cele mai mari creșteri procentuale din Transilvania. În doar un an, prețul mediu al unei garsoniere a crescut aici cu 28%, ajungând la 255 de euro, iar chiria pentru un apartament cu două camere a ajuns la 400 de euro (+14%). Apartamentele cu trei camere au atins un preț mediu de 500 de euro (+26%). Oradea a devenit astfel o piață în expansiune, cu o dinamică accelerată, datorită unei cereri în creștere.
Bucureștiul rămâne, în continuare, orașul cu cele mai ridicate chirii în unele sectoare și se remarcă prin creșteri semnificative de preț. În capitală, o garsonieră costă în medie 368 de euro, un apartament cu două camere se închiriază cu 594 de euro, iar pentru trei camere chiria medie este de 810 euro. Creșterile cele mai mari s-au înregistrat în Sectorul 5 pentru apartamentele cu două camere (+27%) și în Sectorul 4 pentru cele cu trei camere (+27%). Sectorul 1, cel mai scump, oferă chirii pentru garsoniere la 420 de euro și pentru apartamentele cu trei camere la 1063 de euro.
În Sibiu, chiriile au crescut mai lent, ceea ce menține orașul accesibil pentru chiriași. Prețul mediu al unei garsoniere în octombrie 2024 a fost de 303 euro (+1%), pentru un apartament cu două camere de 400 de euro (+7%), iar pentru unul cu trei camere de 508 euro (+2%).
Monica Dudău, Senior Marketing Manager la Storia & OLX Imobiliare, explică această diversitate regională a pieței. „Încheiem vârful de sezon pe piața de închirieri cu creșteri mai moderate în orașe precum Clujul și Sibiul, dar în alte regiuni, cum este Oradea, prețurile avansează mult mai rapid,” a menționat aceasta.
Astfel, în timp ce Clujul și Bucureștiul rămân printre cele mai scumpe orașe pentru chiriași, Oradea atrage atenția prin ritmul accelerat al creșterilor de preț, subliniind diferențele semnificative de evoluție a pieței între orașele din România.
28 Comentarii
Vo trebuit din ciuda viata ca la cluj. O aveți acum.
Creșteți salarii la fabricutele alea minunate de cauciucuri. Raman orădenii fara bani de mâncare.
@PE PARIU CA S-AU MUTAT CLUJEGURILE DIN IMOBILIARE IN ORADEA ?!:
PRODUCĂTORI DE ARMAMENT HOTĂRĂSC CÎT VA ȚINE RĂZBOIUL SAU RĂZBOAIELE NU CONDUCĂTORI MARIONETE DE 78 DE ANI AȘA A FOST ȘI CU VACCINURILE
@LULU:
O crescut chiriile ca la noi se trăiește bine sarakii ocoșe de clooj, de când avem și fabrica de cauciuce și viitor premier!
Auziti aici scenariu: in ianuarie Trump oprește războiul in Ucraina si incepe apoi reconstrucția ei. Preturile materialelor de construcții vor exploda datorită cererii uriase din Ucraina. La fel si costul cu forta de munca in construcții, ceea ce va face ca pretul constructiilor noi in romania sa bubuie, iar cele vechi le urmează.
Daca mai adaugam… Citeste mai departe
@Hank Rearden: vorbeste imobiliarul din tine! Sa-ti spun eu alt scenariu: Trump nu poate opri nimic deoarece nu este seful lui Putin. Va incerca probabil sa intermedieze o pace, dar mai degraba se doreste extinderea razboiului, ca nu degeaba cresc toate statele cheltuielile cu inarmarea. Asa a facut si Hitler in 33, dupa ce a luat puterea, i-a bagat… Citeste mai departe
@Hank Rearden: euro va ajunge 20 de lei. Si chiar de nu se va extinde razboiul, este putin probabil sa se opreasca. Astia anunta apocalipsa dupa alegeri, deja au anuntat mariri de taxe, impozite, cresteri de preturi la mancare, taieri de salarii si concedieri la bugetari. Criza este deja instalata in Germania si alte tari. In aceste conditii doar un… Citeste mai departe
@Ion de la tara: cand o iesit Trump, aurul (vehicol investitional de refugiu) a inceput sa scada, iar bitcoinul (perceput ca risk asset de investitorii institutionali) a inceput sa creasca, ceea ce denota ca investitorii se asteapta la un climat economic super favorabil si incep sa fie dispusi sa bage iar bani in piata. Ce se intampla cu preturile bunurilor… Citeste mai departe
Macar in Oradea cresc chriile pe baza unor investitii reale, facute si date in folosinta. Apar centuri, pasaje, parcuri, scoli, aquapark-uri, linii noi de tramvai etc.
In Cluj avem chirii mari pe promisiuni goale cu "o sa" si ne trezim ca ave tineri de 37 de ani care inca stau cu parintii.
@Liviu:
@Liviu: se vede ca nu știi cum funcționează o economie. Sa faca tot orasul numai pasaje si centuri. Cand nu ai studenți care sa vina si sa vrea sa ramana pentru ca toate locurile de munca sunt munca manuala, nu creste economia. Când se gata banii europeni si nu au rezolvat problema atragerii de tineret, Oradea se întoarce de unde era. Valoarea adăugată… Citeste mai departe
Pe langa ca au salar mediu mic pe judet le si cresc preturile la apartamente si chirii. Sa ii multumiti la Bolovan cand va mutati toti in Salonta si in Marghita. =)))))
@Vasi: Altfel poate ai intelege ca oriunde in lumea civilizata exista o legatura intre salarii, pretul apartamentelor si un echilibru real intre cerere si oferta. Cand unele cresc celelalte urmeaza.
Doar la Cluj este altfel. Preturile si salariile inca cresc, oferta scade constant de vreo 7 ani incoace.
@Vasi: Se pot muta peste granita. Intram imediat in Schengen si nu mai stau la control.
@Tu trebuie sa fii un economist de Cluj: boss taci daca ru știi cum funcționează o economie. Infrastructura se face cu investiții dupa ce ai o cerere si o nevoie de ele pentru a face fata creșterii de activitate economică. Cand faci drumu si speri ca vine firma nu merge. Degeaba o investit si chinezii miliarde in autostrăzi. Unele regiuni au drum si… Citeste mai departe