Duminica 22 Decembrie

Clujul, un oraș pentru bogați! Proprietarii cer pe un apartament cu două camere cu 20% mai mult decât anul trecut


În ciuda pandemiei și a crizei economice, chiriile clujene și-au continuat creșterea, atingând niveluri astronomice. Cluj-Napoca este orașul în care prețul chiriilor devine tot mai greu de suportat chiar și pentru clasa de mijloc. În timp ce unii se îmbogățesc, majoritatea oamenilor încearcă să supraviețuiască cu prețurile astronomice la chirii și alimente.

În Cluj-Napoca, un apartament de 3 camere se închiriază cu 650 euro, cu 4% mai puțin față de luna trecută, aceste apartamente fiind însă și mai puțin căutate. Apartamentele cu 2 camere au o chirie medie de 500 euro, cu 20% mai mult față de anul trecut și stagnând față de luna anterioară. Garsonierele, cu un preț de închiriere mediu de 326 euro, au chirii mai scumpe cu 16% față de anul trecut și cu 2% comparativ cu luna anterioară. În medie, chiriile au crescut cu 21% de la an la an și au scăzut cu 1% de la lună la lună, potrivit unui raport al platformei Storia.ro.

Raportul ia în considerare Top 10 orașe din România, cele mai active pe piața chiriilor, din perspectiva numărului de anunțuri publicate: București, Cluj-Napoca, Brașov, Constanța, Timișoara, Iași, Craiova, Sibiu, Oradea, Arad.

fer.jpeg

Conform raportului Storia.ro, statistica arată atipic pentru această perioadă a anului. Astfel, deși, pentru luna noiembrie, caracteristică este o stabilizare a prețurilor sau chiar înregistrarea unor ușoare scăderi, anul acesta, prețurile chiriilor au continuat să crească, în ciuda faptului că luna noiembrie se află în afara sezonalității pentru chirii, vârful tipic fiind în lunile august-septembrie.

În unele orașe, chiria unui apartament mediu în centru nu depășește 40% din venitul mediu din orașul respectiv. Însă, în România, atât în Cluj-Napoca cât și în București, chiria pentru un apartament cu un dormitor în centru este peste 50% din venitul mediu local, potrivit raportului Monitorului Social, al Fundației Friedrich Ebert.

Boc: „Decât să fim toţi săraci, prefer să fim mulţi şi bogaţi”

Amintim că în anul 2021, întrebat în ce măsură Cluj-Napoca este un oraş scump, Emil Boc, primarul Clujului, a răspuns: „Asta este economia de piaţă. Nu pot eu să reglez pieţele, le reglează economia”.

Eu nu sunt stăpân pe banii dvs şi dvs nu sunteţi stăpân pe banii pe care eu îi am în buzunar. Până la urmă calitatea vieţii aduce toate elementele. Eu prefer să trăiesc într-un oraş în care oamenii să trăiască sănătos, prefer să trăiesc într-un oraş în care oamenii se respecta, care e sigur, în care îmi pot întemeia o familie şi să aibă locuri de muncă bine plătite. Decât să fim toţi săraci, prefer să fim mulţi şi bogaţi. Dorinţa mea este că dacă tot trăim, să trăim mult şi bine, nu mult şi sărac.”, a declarat Boc, într-un interviu pe care i l-a acordat lui Cătălin Ştefănescu, de la TVR. 

Comentarii Facebook