Duminica 22 Decembrie

Clusterul IT transformă Clujul în capitala regională a inovării. Acum are loc evenimentului Cluj Innovation Days

 

Cluj IT Cluster, cel mai important cluster în domeniul IT la nivel naţional, organizează zilele acestea cea de-a doua ediție a evenimentului anual Cluj Innovation Days (CID).

 

În prezența a peste 400 de participanți din țară și străinătate, printre care se numără experți interni și internaționali, comisari europeni, autorități publice, academicieni și oameni de afaceri, reprezentanții clusterului reiterează obiectivele principale ale organizației și prezintă principalele rezultate, la mai puțin de doi ani de la înființare.

 

Ediția din acest an a Cluj Innovation Days se bucură de o popularitate mai mare, atât în rândul autorităților publice centrale și locale, cât și la nivelul Comisiei Europene, iar acest lucru demonstrează că inițiativa și organizația noastră este deja cunoscută și susținută de oficiali europeni și ai Guvernului României. În plus, evenimentul a reușit să devină, încă de la a doua ediție, unul dintre cele mai importante evenimente la nivel regional, cu o abordare înclinată spre inovație, și implicit către dezvoltare durabilă pentru mai multe sectoare de activitate”, a declarat Alexandru Tulai, Preşedintele Asociaţiei Cluj IT Cluster.

 

Printre reprezentanții Comisiei Europene și ai autorităților publice locale și centrale care au luat cuvântul în cadrul sesiunii plenare din deschiderea evenimentului Cluj Innovation Days se numără Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloș, primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, coordonatorul Departamentului pentru Servicii Online și Design din cadrul Guvernului României, Radu Puchiu, dar și Prefectul Clujului, Gheorghe Vușcan.

 

Cluj Innovation Days este un eveniment anual, organizat cu scopul de a consolida comunitatea IT locală, și nu numai, şi de a facilita dezvoltarea legăturilor cu parteneri de afaceri naționali și internaţionali, în condiţiile în care mai mult de 80% din activitatea companiilor de IT din Cluj este reprezentată de furnizarea de servicii către export, cu precădere în Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, dar şi către Ţările Scandinave, China şi Japonia.

 

Cluj Innovation City - în etapa de selecție a consultanților pentru studiul de prefezabilitate

 

Proiectul de dezvoltare urbană integrată, Cluj Innovation City (CIC), unul dintre principalele obiective ale Clusterului IT, urmează să intre în perioada imediat următoare în etapa de selecție a companiilor de consultanță pentru realizarea studiului de prefezabilitate. Proiectul este estimat să ocupe o suprafaţă de 200 ha în zona Lomb, din Cluj-Napoca, iar investiţia totală este apreciată la aproximativ 300 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată din surse combinate.

 

Recent, am făcut demersurile necesare să înscriem proiectul Cluj Innovation City pe lista marilor proiecte de investiții la nivel național, astfel încât, în cadrul următorului exerciţiu financiar multianual, pentru perioada 2014 – 2021, să se poate accesa fonduri europene prin intermediul programelor de dezvoltare regională și creșterea competitivității. Un alt pas important în realizarea CIC este începerea procedurii de selecție a companiilor de consultanță, unde vizăm experți de la cele mai mari companii internaționale de profil, pentru realizarea studiului de prefezabilitate și apoi fezabilitate”, a precizat Alexandru Tulai.

 

Cluj Innovation City este un proiect derulat în parteneriat public-privat de tipul Community Project, primul de acest fel din România, managementul CIC fiind asigurat de mediul privat, în timp ce infrastructura va fi realizată cu suportul Guvernului, al Consiliului Judeţean Cluj și al Consiliului Local Cluj.

 

Clusterul IT sprijină companiile membre în pregătirea angajaților

 

Pentru a crește gradul de inovare în rândul companiilor membre în cluster, dar și pentru a genera o eficientizare a costurilor la nivelul acestora, Cluj IT va începe să organizeze programe de training de tehnologii software și soft skills, un program pilot fiind estimat să înceapă de luna viitoare.

 

Ne-am propus să ne implicăm și să susținem eforturile companiilor private în perfecționarea profesională a propriilor angajați și, sub aspectul eficientizării de costuri, vom începe să organizăm programe de training pe tehnologii software. Primul program, unul pilot, în care încercăm să testăm niște mecanisme de colaborare, va începe în luna aprilie, fiind înscrise momentan aproximativ 20 de persoane de la companii membre în cluster, și se va derula pentru tehnologia .NET”, a mai precizat Andrei Kelemen. 

 

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 30 de companii de IT, 3 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, 8 instituţii publice şi organizaţii catalizator.

 

Cluj IT Cluster este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional de invoare. Clusterul are susţinerea guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională.

 

Priorităţile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de: extinderea prezenţei internaţionale prin competitivitate ridicată şi prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităţi şi industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialişti IT foarte bine pregătiţi; realizarea Cluj Innovation City prin care comunitatea de business să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare continuă, inovare şi colaborare în proiecte de anvergurǎ.

Comentarii Facebook