Duminica 8 Septembrie

Coaliţia de guvernare ar urma să prelungească subvenţionarea preţului carburanților doar la motorină, nu şi la benzină


Surse din Partidul Național Liberal afirmă că guvernanții ar urma să prelungească subvenţionarea preţului la pompă, care expiră la 1 octombrie, doar pentru motorină, nu şi pentru benzină. 

Motivul pentru care prețul benzinei ar putea să nu mai fie subvenționat este acela că a scăzut deja, în urma aplicării compensării cu 50 de bani, decizie luată acum aproape trei luni, spun surse din PNL. Totuși, nu se știe precis dacă, în cazul motorinei, va fi menţinută actuala sumă de 50 de bani. Discuțiile care vor avea loc astăzi, 19 septembrie, de la ora 17.00, în coaliția PSD-PNL, vor clarifica acest aspect, scrie Libertatea. 

Aplicarea reducerii de 50 de bani/litru la pompă, de la 1 iulie, a făcut ca preţurile medii reale să fie cu doar 20% mai mari pentru benzină şi cu 37% mai mari pentru motorină, arată datele Consiliului Concurenţei.

La momentul adoptării ordonanței de compensare, adică pe 30 iunie, prețul mediu la benzină era de 8,65 de lei pe litru, iar la motorină de 9,22 de lei pe litru. Acum, prețul mediu la benzină este de 6,92 lei pe litru, iar la motorină de 8,15 lei pe litru. Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 16 septembrie că în ședința de coaliție din această săptămână se va lua o decizie privind prelungirea sau nu a schemei de compensare la carburanți cu 50 de bani pe litru, care expiră la 1 octombrie.

Comentarii Facebook