Duminica 22 Decembrie

Comisia Europeană își dorește să evite crizele de aprovizionare: Apare un nou mecanism de monitorizare a pieţei unice


Companiile din Europa ar putea fi forțate să dea prioritate producție iunor bunuri esențiale și să facă stocuri de produse, conform unor propuneri anunțate luni, 19 septembrie, care ar conferi Comisiei Europene puteri de urgență pentru a evita crizele de aprovizionare, transmite Reuters. 

Executivul comunitar şi-a prezentat luni noul Instrument pentru situaţii de urgenţă al pieţei unice 

Acest cadru de guvernare în situaţii de criză urmăreşte să menţină libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi persoanelor şi disponibilitatea bunurilor şi serviciilor esenţiale în cazul unor situaţii de urgenţă viitoare, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor din întreaga UE. 

Criza provocată de pandemia de COVID-19 a arătat clar: trebuie să facem ca piaţa noastră unică să devină operaţională în permanenţă, inclusiv în perioade de criză. Trebuie să o facem mai puternică. Avem nevoie de noi instrumente care să ne permită să reacţionăm rapid şi în mod colectiv”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager. 

Trebuie să fim mai bine pregătiţi pentru a anticipa o următoare criză şi pentru a răspunde la ea. În loc să se bazeze pe acţiuni ad-hoc improvizate, Instrumentul pentru situaţii de urgenţă al pieţei unice va oferi un răspuns structural pentru a menţine libera circulaţie a bunurilor, a persoanelor şi a serviciilor în perioade nefavorabile”, a declarat la rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Propunerile Comisiei vor fi discutate de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene. După adoptarea de către colegiuitori, regulamentele vor intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sursa foto: Profimedia Images

Comentarii Facebook