Comisia Europeană: România trebuie să desființeze pensiile speciale, inclusiv cele militare, pentru a putea accesa veniturile PNRR
Reforma pensiilor vizează toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, iar România trebuie să îndeplinească aceste reforme dacă vrea fondurile UE, prevăzute prin PNRR, susțin reprezentanții Comisiei Europene.
„Pentru ca România să primească fondurile alocate prin PNRR, aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat”, precizează Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Cu mai bine de un an în urmă, Guvernul României și-a asumat decizia desfiinţării așa-numitelor pensii speciale de care beneficiază anumite categorii profesionale însă cu toate acestea pensiile sunt încă în plată.
Comisia Europeană a făcut precizarea referitoare la pensiile speciale din România în urma unei solicitări în acest sens, notând: „ Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan”, a atras atenția Reprezentanța Comisiei Europene în România.
„Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității. Revizuirea face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii și reprezintă un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României”, a mai adăugat aceasta.Reforma pensiilor speciale din România este jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Guvernul a adoptat, în decembrie 2022, legea privind reforma pensiilor speciale, dar eliminarea pensiilor speciale nu a fost rezolvată de guvernanți nici până în prezent. Mai mult, România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din Produsul Intern Brut, potrivit directorului direcţiei de stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR), Eugen Rădulescu.
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat luni că pensiile militarilor nu sunt speciale pentru că aceştia au contribuit activ la societatea românească şi şi-au plătit taxele. „Nu se pune problema integrării la pensii speciale, ci vorbim de categoria pensiilor ocupaţionale. (...). Ne-am spus punctul de vedere de foarte mult timp încoace, iar dacă există observaţii din partea Băncii Mondiale, din partea oricărei alte instituţii, sunt convinsă că comisiile de resort vor ţine cont de aceste observaţii”, a spus Gorghiu la Senat, potrivit agerpres.ro
Comisia Europeană este însă de altă părere și solicită României ca reforma pesniilor speciale să vizeze și pensiile militarilor. Astfel, Comisia solicită ca toate pensiile, fără excepție, să fie calculate potrivit principiului contributivității.
12 Comentarii
,
oricum deja au aparut, baietii si fetele care zic ca nu avem nevoie de bani de la UE pt autostrazi etc, ca nici nu ajuta si oricum banii merg inapoi la europeni :))). Asta este. Scapa cine poate.
Eh na...comisia conteaza numa cand e in favoarea lor, in rest...ciocu mic
Fix aceeași comisie europeana care zicea ca nu putem scoate pensiile speciale de la judecători pentru afectam independența justitiei...
Ați belit stromoleagul. E pregătită legea ciberneticii:Cea care pune practic capăt confidențialității surselor de informare. Surse care nu mai pot fi astfel protejate așa cum este prevăzut în orice cod deontologic. Înseamnă ca șacalii invadează presa și libertatea de exprimare. Nici nu mai putem vorbi liber::)))
E clar ca nu vedem bani din PNRR, e imposibil sa lasam bugetarii fara pensii speciale nesimtite. Cum poate bugetarul sa traiasca fara sporuri nesimtite, pensii nesimtite si spaga?
No las ca ne descurcam fara pnrr. Astia vor sa ne ia tat!
Daca nici acum animalele alea din Parlament care isi zic politicieni, nu inteleg, atunci merita toti spanzurati. Sa va saturati, gunoaielor!!
Animalele alea din Parlament care isi zic politicieni iau 11 mii de Euro pe luna ! https://romania.europalibera.org/a/de-euro-pe-lun%C4%83-costul-unui-parlamentar-%C3%AEn-rom%C3%A2nia-cum-e-%C3%AEn-alte-%C8%9B%C4%83ri/31120700.html
Rares Bogdan vezi ca au trecut demult cele 30 de zile in care desfintai pensiile speciale tu si slugile din Pnl
@Radu:
Rareș BocDan e o Mărie cu altă pălărie ce ascunde multe minciuni spuse cu patos - ca koroana cu rubine.