Vineri 22 Noiembrie

Concedii medicale 2021. Noi amenzi și reguli de la 1 august. Medic de familie clujean: „Birocrație. Vor să nu mai dăm concedii?”


Ordonanța de Urgență care înăsprește prevederile referitoare la concediile medicale intră în vigoare din 1 august. Ea aduce noi obligații și amenzi pentru medici și sancțiuni pentru pacienții cu mai mulți angajatori, dacă își continuă activitatea la unul dintre aceștia.

În argumentarea adoptării Ordonanței, Guvernul invocă cheltuielile mari din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și responsabilizarea celor care beneficiază de concediu medical, de exemplu a celor care merg în concedii în zone cu risc epidemiologic ridicat, nu sunt vaccinați și trebuie să intre în carantină la întoarcere.

Pentru medici, principala modificare adusă prin Ordonanța publicată în Monitorul Oficial în 30 iunie 2021 este obligativitatea întocmirii unui „plan de urmărire” a pacientului aflat în concediu medical.

Dacă nu fac acest lucru, pot fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Medicii au obligația întocmirii unui plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igieno-dietetice, pe care persoana asigurată are obligația să îl respecte", arată documentul.

În mod concret, medicii vor trebui să completeze un formular denumit „Plan de urmărire a evoluției bolii”, o evaluare în două etape, publicată ca Anexă în proiectul Ordinului care detaliază normele de aplicare.

„Încărcătură birocratică”

Medicul de familie Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj, spune pentru Europa Liberă că cea mai mare provocare pe care o reprezintă decizia, luată fără o consultare optimă a celor care trebuie să o aplice, este încărcătura birocratică.

Sigur că au fost foarte multe concedii medicale și sigur că fondul concediilor medicale a fost afectat în perioada de pandemie, dar chiar nu avem nicio vină în asta. Și acum să pui restricții suplimentare, să pui acte birocratice suplimentare! Lucruri care nu au de-a face cu sănătatea pacienților noștri”, spune Emiliana Cotiug.

Oricum suntem deja sufocați de acte birocratice. Vrei să nu mai dai concedii? Dă o lege că nu mai dai concedii. Eu, ca medic de familie, de ce am nevoie să știu dacă are cotizația de 12 luni și câte zile de concediu a avut? Cu ce mă ajută în tratamentul pe care îl recomand pacientului? De ce nu pot să îmi fac doar munca de medic, iar partea birocratică să se rezolve la locul de muncă?” întreabă medicul de familie.

Aceasta adaugă că, oricum, elementele prevăzute în „planul de urmărire”, și anume „indicațiile terapeutice și igieno-dietetice” erau lucruri pe care medicii le făceau. Nou e doar pasul birocratic al completării încă unei hârtii.

Ordonanța care se aplică din 1 august e menită și să pună în acord legislația existentă cu legea din septembrie 2020, care reglementa acordarea de concedii medicale celor aflați în carantină sau izolare în urma unui diagnostic de Covid-19. Faptul că există încă persoane care nu se vaccinează și care merg în concedii în țări de pe lista roșie, fiind astfel obligate să intre în carantină, este o problemă de responsabilitate spune Emiliana Costiug, care precizează că are astfel de pacienți. Problema refuzului vaccinării este, spune medicul de familie, una extrem de acută, pentru care România a pierdut, cel mai probabil, momentul găsirii unei soluții.

Noile reglementări cu privire la concediul medical se aplică medicilor curanți, definiți în legislația din România drept „orice medic aflat în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, precum și orice alt medic cu autorizație de liberă practică valabilă, medic de familie sau specialist, care încheie o convenție în acest sens cu casele de asigurări de sănătate”, conform Europa Liberă.

Pentru angajații care își iau concediu medical, principala modificare este introducerea unei sancțiuni dacă au mai mulți angajatori și continuă să lucreze pentru unul dintre aceștia. 

Constituie contravenție desfășurarea activității de către persoanele prevăzute la art. 33 la unul dintre angajatori în perioada în care la celălalt/ceilalți angajator/angajatori a prezentat certificat/certificate de concediu medical”, spune Ordonanța, iar sancțiunea este „amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, precum și neplata/recuperarea indemnizației de asigurări sociale de sănătate”.

Potrivit avocatnet.ro, Ordonanța include și modificări ce vizează persoanele care se asigură opțional pentru concedii medicale, dar și cu privire la concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav. Acestea vor fi accesibile părinților până la vârsta de 18 ani a copilului, față de 16 ani cât este acum.


Comentarii Facebook