Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi usturătoare. Cum se înţelegeau, pe WhatsApp, Samsung, eMag, Flanco și Altex pentru fixarea prețurile


Consiliul Concurenţei a terminat anul trecut 14 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, aplicând amenzi totale de 160 milioane lei. În 2023 au fost declanşate 24 de investigaţii, cele mai multe din ultimii 12 ani.

Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 160 milioane lei (32,1 milioane euro), din care 77% reprezintă sancţiuni aplicate pentru înţelegeri între companii. De asemenea, în 2023 au fost declanşate 24 de investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cele mai multe din ultimii 12 ani.

Autoritatea de concurenţă a finalizat 14 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, aplicând amenzi în valoare totală de 160 milioane lei (32,1 milioane euro), din care 77% reprezintă sancţiuni aplicate pentru înţelegeri între companii. Printre cele mai importante amenzi se numără: 123 milioane lei (25 milioane euro) pentru SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. şi Flanco Retail S.A, pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa comercializării televizoarelor şi telefoanelor mobile. 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro) pentru companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania şi Tema Energy, pentru participarea cu oferte trucate la licitaţia organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice. 14,3 milioane lei (aproximativ 2,9 milioane euro) pentru companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, pentru că au refuzat să ofere acces la unele informaţii în timpul inspecţiilor inopinate derulate în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt”, informează autoritatea de concurenţă.

Conversațiile pe WhatsApp au fost principala probă în amenzile către Samsung, eMag, Flanco și Altex pentru fixarea prețurilor la TV și telefoane. Firmele și-au recunoscut fapta.

Conversațiile pe WhatsApp ale unor angajați responsabili de vânzări au fost principalele probe care au adus amenzi de 123 milioane de lei de la Consiliul Concurenței către Samsung, eMag, Flanco și Altex pentru fixarea prețurilor la televizoare și telefoane mobile. „Investigația a confirmat o înțelegere pe verticală, în care politica companiei producătoare a fost de a nu cobori prețurile pentru produsele sale sub un anumit preț”, a declarat marți Daniela Bădilă, director general în Consiliul Concurenței.

Potrivit acesteia, totul a plecat de la o sesizare făcută în mod anonimizat pe platforma avertizorilor de concurență, acum aproape 2 ani.

Ceea ce ni s-a sesizat prin platformă și prin documentele puse la dispoziție ne-au oferit suficiente indicii să demarăm investigația. S-au făcut inspecții inopinate și s-au colectat date de la cele 4 companii. Ca element de noutate, probele aici au constat în principal în conversații WhatsApp pentru că au fost inspectate inclusiv telefoanele mobile.

Nu am descoperit o înțelegere pe orizontală între cei 3 comercianti, ci s-a confirmat o înțelegere pe verticală dintre producător și cei trei comercianți. Înțelegerea a vizat o pondere mai mare în zona de televizoare”, a declarat marți Daniela Bădilă, director general în Consiliul Concurenței.

”Un angajat chiar dacă nu are funcții de decizie, dacă participă la astfel de înțelegeri atrage răspunderea companiei”, a atenționat directorul din Consiliul Concurenței.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că toate cele 4 companii sancționate și-au recunoscut faptele anticoncurențiale și au beneficat de reducerea cuantumului amenzilor.

”Înțelegerea a fost de genul „să nu dați reduceri mai mari de…” Și atunci e greu de estimat impactul. Pentru recunoașterea faptelor s-au aplicat reduceri”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Daniela Bădilă, director general în Consiliul Concurenței, a explicat că amenzile sunt pe cifra de afaceri, la care se pleacă dintr-un nivel de bază la care se aplică reduceri dacă acea companie recunoaște fapta și apoi se aplică și circumstanțe atenuante.

”Reducerea pentru recunoașterea faptei este de 30% dacă vine într-aun anumit interval de timp de la declanșarea investigației. Toate cele 4 companii au recunoscut fapta”, a declarat Daniela Bădilă.

Ce amenzi au primit cele 4 companii și pentru ce nereguli

Consiliul Concurenţei anunțat joi că a sancționat companiile SEROM (Samsung Electronics România), Dante International S.A. (eMAG), Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei „pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021”.

Amenzile au fost aplicate astfel:

SEROM – 75.441.655 lei

Dante Internațional – 20.311.427 lei

Altex România – 21.376.113 lei

Flanco Retail – 6.223.580 lei

Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

Comentarii Facebook