Duminica 22 Decembrie

Consiliul Judetean Cluj, acuzat ca a "directionat" licitatia pentru cornul si laptele elevilor


Consiliul Judetean Cluj a pierdut in ultimele luni toate procesele importante deschise de societati comerciale care au participat la licitatiile organizate de aceasta institutie. Unul dintre exemple este licitatia pentru cornul si laptele elevilor.

Stiri de Cluj a monitorizat aceste procese si va prezenta in trei episoade care demonstreaza ca institutia condusa de Alin Tise a fost obligata de justitie sa refaca licitatiile.

In anul 2010, Consiliul Judetean Cluj a organizat o licitatie publica pentru a asigura elevilor, in urmatorii trei ani, cornul si laptele. La licitatie s-au inscris trei firme, Simultan SRL din Timisoara, Dorna SA si Albalact, ultima fiind exclusa dupa ce au existat probleme cu privire la garantia de participare.

In timpul licitatiei, Dorna SA a contestat oferta depusa de firma concurenta, Simultan SRL. Motivul: firma Simultan s-a prezentat la licitatia in parteneriat cu alta firma din Arad aflata in insolventa, dar a carui administrator judiciar si-a dat acordul in legatura cu participarea la aceasta licitatie. Ulterior, dar tot in timpul derularii procedurii de licitatie, comisia a "verificat" in teren dubiile avute, fiind solicitat ajutorul a doua institutii ale statului, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor si Directia de Sanatate Publica Cluj, care au primit sarcina sa efectueze un control la depozitul frigorific inchiriat de Simultan SRL, aflat in comuna Sannicoara, judetul Cluj, pentru a vedea daca acesta este suficient de mare si corespunde din punct de vedere sanitar. OPC Cluj a raspuns ca depozitul frigorific al firmei Simultan SRL are doar 200 de mp. In cele din urma, dupa deschiderea ofertelor, atat Simultan SRL cat si Dorna SA au avut acelasi pret pentru fiecare portie de corn si de lapte: 0.64 lei/portie/zi, castigatoarea licitatiei fiind declarata Dorna SA.


CNSC si justitia contrazic Consiliul Judetean


Nemultumita de decizie, Simultan SRL din Timisoara a atacat decizia comisiei de licitatie de la Consiliul Judetean Cluj la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). Verdictul CNSC a fost unul in favoarea firmei. "Anuleaza raportul procedurii si adresele de comunicare a rezultatului procedurii de achizitie publica. Obliga Consiliul Judetean Cluj in termen de maxim zece zile de la primirea deciziei CNSC sa reanalizeze si sa reevalueze ofertele depuse cu respectarea deciziilor legale", se arata in decizia CNSC.

Aceeasi institutie a stabilit ca verificarile facute de comisia de licitatie au fost excesive si nelegale, fapt ce conduce la ideea ca licitatia a fost "directionata" spre o anumita societatea care sa fie declarata castigatoare. "Cercetarile si analiza efectuata de comisia de evaluare referitor la documentele prezentate de Simultan SRL au depasit cadrul stabilit de insasi autoritatea contractantat prin documentatia de atribuire. Decizia de respingere ca inacceptabila a ofertei acesteia (n.red. Simultan SRL) fiind, in aceasta situatie, nelegala, dat fiind faptul ca a vizat cerinte care nu au fost cerute prin documentele de initiere a procedurii de achizitie publica", se mai arata in decizia CNSC.

Impotriva acestei hotarari, Consiliul Judetean Cluj a facut recurs la Curtea de Apel Cluj, dar a pierdut procesul ceea ce inseamna ca intreaga procedura de licitatie trebuie reluata.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica a declarat ca licitatia va fi reluata de la momentul in care a fost oprita. Numai ca in acest caz, comisia de licitatie a stabilit chiar si un castigator, iar ofertele celor doua firme au fost deja facute publice. "Se va relua licitatia de la faza cu ofertele care vor fi introduse in sistemul de licitatii electronice. Fiecare oferta va fi secreta si va fi analizata mai bine de catre firma care o face iar valoarea cea mai mica va fi acceptata", a spus Radu Bica.

Comentarii Facebook