Constructor: Apartamentele din Cluj sunt supraevaluate cu cel puțin 20%! Concedierea IT -iștilor va scădea prețurile
Un raport realizat de un dezvoltator imobiliar arată că prețurile din Cluj-Napoca sunt mult mai mari decât ar trebui, ceea ce face piața imobiliară clujeană să fie una dintre cel mai puțin accesibile din România.
Studiul arată că, o analiză de evaluare indică că proprietățile rezidențiale din Bucuresti sunt în general corect apreciate, în timp ce în Cluj sunt supraevaluate cu cel puțin 20%.
”Sectorul profesioniștilor din domeniul IT bine plătiți din Cluj pare să fie una dintre cauzele impulsului general observat la prețurile rezidențiale din oraș, dar având în vedere concedierile globale recente în sectorul IT, care se așteaptă să continue în 2023, aceasta ar putea fi principala piesă de puzzle lipsă pentru o corecție a prețurilor în oraș”, se arată într-un comunicat al STC Partners dat publicității.
Reprezentanții dezvoltatorului imobiliar estimează că numărul tranzacțiilor ar putea scădea cu până la 30% în 2023 față de 2022, în urma boom-ului din 2021 și a încetinirii deja înregistrate în 2022 în principalele zone metropolitane din România, ceea ce ar însemna o revenire la nivelul anterior pandemiei.
Totodată, accesibilitate bună (prețuri raportate la câștiguri) în București în comparație cu alte capitale europene și o situație care nu seamănă deloc cu bula imobiliară din 2008, Clujul fiind excepția de la această regulă, având cele mai puțin accesibile locuințe din principalele orașe.
De cealaltă parte, raportul mai arată că zonele supraregionale, București, Cluj, Timișoara și Iași, printre cele regionale Brașov, și din cele locale, Oradea și Sibiu, prezintă un bun potențial de a continua dezvoltarea unor piețe rezidențiale dinamice.
Puterea de cumpărare, afectată de condițiile economice actuale
Pe termen scurt, cererea este afectată negativ în toate orașele din cauza pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației, a creșterii mai mici a câștigurilor, a reorientării economiilor către alte tipuri de investiții (depozite la termen, obligațiuni guvernamentale, etc.), a efectului negativ al avuției, precum și a costurilor record de finanțare ipotecară.
Necesitatea generală de a trece de la stocul vechi existent la locuințele moderne noi este un factor decisiv care va continua să acționeze favorabil pentru noile dezvoltări – un număr semnificativ de locuințe noi este necesar în zonele metropolitane dinamice pentru a aborda pierderea viitoare a stocului învechit, o problemă care nu este abordată sau discutată pe scară largă, cu implicații sociale importante.
Dimensiunea acestor factori negativi nu o să provoace perturbări generale la nivelul pieței, ceea ce este de așteptat să se întâmple în anumite piețe internaționale dezvoltate, deoarece există încă o mulțime de numerar disponibil pentru tranzacțiile imobiliare, iar creditele ipotecare nu reprezintă un factor cheie al cererii, fiind cel mai puțin dezvoltat dintre toate țările din UE. În cazul în care se vor observa corecții, acest lucru o să fie localizat și determinat de anumite segmente de piață, intensitatea concurenței sau motivele vânzătorilor.
Se preconizează ca numărul de noi livrări sa rămână relativ stabil sau mai mic decât cel observat în ultima perioadă la nivelul orașelor, având în vedere activitatea de autorizare, precum și o abordare de tip "wait & see" a multor dezvoltatori, cauzată de perspectivele macroeconomice, precum și de creșterea costurilor de construcție, accesul mai dificil la finanțare și standardul de construcție nZEB fiind obligatoriu din 2021.
42 Comentarii
si constructirii sunt rusinati de preturi si recunosc ca sunt umflate
Caritasilor a la Cluj!
Ati uitat de orasul cu dezvoltarea cea mai puternica, Constanta!
Daca nu era Caritasul erati mai rau ca Braila!
Noroc cu mana de studenti care se imputineaza pe an ce trece
O sa se termine si cu IT sti de tot kk
In toata lumea asta ,dupa capitale, cele mai importante orase sunt cele port!
Vezi Atena -Salonic,… Citeste mai departe
@constanteanu:
@constanteanu: Stai acolo nu veni dacă e asa rău,frustratule,voi cu port și litoral și muriți de foame,smecherii de stepă.
@constanteanu: Voi sunteti sub Cluj la pib, investitii, venituri, atragere fonduri europene, etc. Aveti, in schimb, marinari fara bărci!:))))
"IT-istii" sunt o mana de oameni raportati la numarul celor ce muncesc si locuiesc in Cluj. Preturile mari se datoreaza lacomiei si speculei facute de cei ce au venit aici cu interese, sa nu credeti ca cineva cine munceste pentru bani se avanta sa se indatoreze si sa arunce cu sute de mii de euro pe o locuinta, daca nu este constrans.
@Adrian: This
@Adrian:
@Adrian: exact, in IT sunt 1000-2000 cu venituri peste medie. Prețurile sunt umflate (și vor continua sa fie așa) de șmecherașii moroșeni si alții ca ei care cumpara apartamente in lanț cu banii jos. Bani dobândiți prin metode exclusiv legale, bineînțeles, sub nicio forma nu vorbim de spălare de bani obținuți din proxenetism, contrabanda si alte cele.… Citeste mai departe
Scadere de 30%. Optimist ma baiatule. Poate de 40-50%.
@MP: preturile de lista au potential de scadere de 65%. Daca avem o scadere de 30% la vanzare sau mai mult, va fi sfarsitul economiei locale.
@Adrian: bibe,nu chiar pe **** ca mai sunt saraciii care arunca cu bani dar o duc greu si aia
@MP: Crash, nu scădere.
Bucuresti
Cetateni - 1.700.000
Studenti - 150.000 (8% din total)
Cluj
Cetateni - 300.000
Studenti - 70.000 (23% din total)
In Cluj avem cel mai mare procent de studenti raportat la totalul cetetenilor orasului. Iar marea majoritate a studentilor sunt din alte localitati mai mici si dupa finalizarea studiilor roman in Cluj si… Citeste mai departe
@Eu: La cluj is cam 90-100k de studenti.
@Eu: Vezi ca propaganda ta nu pusca. Compara po****tia de la ultimele doua recensaminte.
@Eu: "Cel mai mare municipiu din România, după București, este Cluj-Napoca din judeţul Cluj, care şi-a păstrat această poziţie în ultimii 10 ani, deşi şi-a redus po****ţia cu 37.978 de persoane, coborând la o po****ţie de 286.598 locuitori."
Cata gargara pe langa cu IT-istii. Cand pretul e dat de ircc. La ircc de 6%, dobanda prima casa e 8%, adica la un imprumut de 60000 euro pe o garsoniera platesti dobanda 60000 * 8% = 4800 euro pe an, adica 400 euro pe luna. Pretul va scadea pana cand dobanda lunara va fi platibila.
@.: Interesant eu am aflat ca o garsoniera de 60.000 se inchiriaza cu 200 de euro. De ce platiti unii mai mult, nu va lasa IRCC-ul...
@Adrian:
@.: In 30 de ani dai 150 de mii înapoi. Așa se calculează. Nu cum ai calculat tu. Și să iei 60 de mii sa dai înapoi 150 de mii, tre' să fii nebun de legat, refuzabil și pe Marinescu.
Așa se calculează.
Momentan e mai profitabil la cămătari decât să iei credit de la banca. Cămătarii nu au 130% dobânda.
In ianuarie 2015 erau mult subevaluate sau cum? Ca era sub 1000 euro metrul patrat, iar acum e 2500.
https://www.imobiliare.ro/indicele-imobiliare-ro/cluj-napoca
Rahat asta arunca gunoiul peste gard...
Nu din cauza IT-ului sunt preturile mari... ci din cauza agentiilor imobiliare si mafei de la primarie... daca ar exista infrastructura preturile ar scadea cu 30% cel putin
In ITul din RO nu se fac concedieri,ca e pe outsourcing totul.Inca se mai dau bonusuri pt. cei care aduc colegi noinin firma.Bula imobiliara e aproape sparta oricum cu toate crizele astea.ITul a crescut preturile acum multi ani pana la un punct,dupa care a venit valul: samsari,speculatori imobiliari, bloooacele lui Boc, hoti cu bani bagati in bloace,ca… Citeste mai departe
@Aberatii: Concedierile din Cluj sunt in urma cu un an fata de America. Bula imobiliara care s-a spart in America in 2007, a ajuns in Cluj la inceputul lui 2009. In Cluj se faceau angajari in forta in octombrie 2008.
@.:
@.: poate se vor concedia angajații de pe poziții mici (call centre de ex.), dar ăștia nu se pot considera lucrători in IT. Deși văd ca la Cluj sunt băgați și ei la grămada cu inginerii și arhitectii de soft, de parca ar fi totuna, doar pt ca lucrează toți la corporații (apropo, cei mai bănoși programatori lucrează prin PFA, deci nici măcar nu-i poți… Citeste mai departe