Criză pe piața imobiliară din Cluj? Dezvoltatorii iau bani „la negru” ca să-și ajute clienții să fenteze TVA-ul: „Unii fac hârtii fictive de împrumut”


Piața imobiliară din Cluj pare să dea primele semne de instabilitate. Un clujean a stârnit o adevărată dezbatere pe rețelele de socializare, după ce a adus în discuție o practică controversată întâlnită în tranzacțiile imobiliare din Cluj-Napoca și Florești. 

El a mărturisit că  vrea să cumpere o casă în Florești, iar prețul imobilului este de 160.000 de euro. Însă, dezvoltatorul imobiliar i-ar fi propus să facă o parte din plată „la negru”, pentru a reduce taxele către stat. 

Astfel, a fost sfătuit să semneze un antecontract la notar, în care să plătească 20.000 de euro prin virament bancar ca avans și 40.000 de euro „la negru”, suma nefiind menționată în document.

Dezvoltatorul a justificat această practică prin reducerea impozitelor pe care ar trebui să le plătească statului dacă suma depășește 120.000 de euro și se aplică cota de TVA de 19%. 

Salutare! Sunt în procesul de cumpărare a unei case la prețul de 160k în Florești, Cluj. Casa ar fi cumpărată cu banii jos, fără credit ipotecar. Am vorbit cu dezvoltatorul și a zis cǎ putem face un antecontract la notar în care am plăti 20k euro prin virament bancar ca avans și 40k banii jos care nu apare pe antecontract, doar ca și o clauză specială prin care dacă se reziliază contractul de dezvoltator, sunt nevoiți să ne plătească înapoi cei 40k euro ca despăgubire.

Restul până la suma finală ar fi plătit prin virament bancar la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Motivul menționat de dezvoltator ar fi ca astfel are mai puține taxe de plătit către stat și ne dă și nouă astfel casa mai ieftin. Întrebarea ar fi dacă s-a mai întâlnit și altcineva cu procesul acesta sau ar trebui să ne ținem departe de acest dezvoltator?”, a relatat clujeanul. 

Internauții au confirmat că astfel de practici au devenit frecvente în rândul dezvoltatorilor imobiliari din Cluj. Un internaut a explicat că unii dezvoltatori folosesc diverse metode, inclusiv hârtii fictive de împrumut sau clauze în contracte, pentru a evita plata taxelor.

 „Da, sunt persoane care dau banii așa, la negru, pentru a se încadra la TVA de 9% (120.000 euro preț achiziție). Unii fac hârtii fictive de împrumut, unii pun clauze în contract (cum ai zis și tu) sau unii dau acești bani doar la semnarea contractului.

Deci, dacă, la semnarea contractului final, tu nu-i dai diferența aia de 40.000, el nu mai semnează contractul final și promisiunea devine nula și îți va da cei 20.000 euro, avansul, înapoi.”, a spus acesta.

O altă persoană susține că astfel de situații au devenit deja obișnuite: „E o chestie des intalnita, mai ales la proprietăți care trec puțin peste 120k, pentru a avea tva 19%. Tu poți să te duci și să îi dai prețul cu tva 19% și pe dezvoltator nu o să-l intereseze, dar imagineaza-ti tva 19% din 160k sau tva 9% din 120k.”.

Pe de altă parte, au existat și persoane care i-au recomandat clujeanului să fie mai precaut: „Mai bine îți vezi de treabă. Sincer, chiar nu vreau să văd un topic peste vreo 2 ani: dezvoltatorul mi-a luat 60.000, casa nu există decât pe hârtie, firma este în insolventa, help”;

Chestiile astea se fac doar când cumperi de la fratele tău sau de la cineva în care ai încredere. NU în România de azi.”.


Comentarii Facebook