Vineri 22 Noiembrie

Cu cât ar crește impozitele pe proprietate după majorarea propusă de Guvern. Exemplul unei case din Cluj-Napoca


Guvernul vrea să majoreze impozitele pe case cu până la 50%. Ordonanța creșterilor de taxe ar putea fi modificată în Parlament, inclusiv pe zona de impozite pe proprietate. Așadar, este posibil ca începând cu 1 ianuarie 2023 valorile impozabile să crească cu circa 50%.

Adrian Vascu, fost președinte al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România făcut o scurtă analiză a propunerii pe site-ul său. Vascu a luat drept exemplu o casă din Cluj-Napoca.

Casa situată în Cluj Napoca cu suprafața desfășurată de 295 mp și teren în suprafață de 800 mp, zona C, valoare impozabilă la 31 decembrie 2021 - 479.000 lei și impozit anual 958 lei.

Noua valoare impozabilă ar rezulta cca. 718.500 lei care, dacă se menține cota de impozitare de 0.2%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 1.437 lei față de 958 lei în acest an.

Adrian Vascu mai spune că dacă se va modifica nivelul cotelor de impozitare, în sensul diminuării, atunci e posibil ca impozitul să nu crească în același ritm ca valoarea impozabilă. Dacă la Cluj Napoca se decide o cotă de impozitare de 0,1%, este posibil chiar ca impozitul să scadă la 718 lei.

Iar acolo unde cotele de impozitare nu erau la nivel maxim (ex. Timișoara) și se decide creșterea acestora, este posibil ca impozitul să crească cu mai mult de 50%.

Ce s-ar putea întâmpla pe zona clădirilor nerezidențiale

Potrivit lui Vascu, valoarea impozabilă se va referi la clădire și terenul aferent și nu distinct la clădiri și teren cum se realiza până în prezent.

În acest sens, contribuabilii cărora le-au expirat cei 5 ani de la ultima reevaluare, vor solicita un raport de evaluare la începutul anului 2023, în care evaluatorii autorizați vor include și valoarea de teren aferentă clădirii. Nu se va mai aplica GEV 500 din forma actuală, ci standardele de evaluare în vigoare specifice evaluării unei proprietăți imobiliare și, eventual, alocarea valorii pentru a fi mai facil pentru autoritățile locale când sunt mai multe clădiri.

El a dat ca exemplu spații comerciale aflate la parter de bloc în număr de 20 care în anul 2017 aveau o valoare impozabilă de cca 7.450 mii lei, iar după noul sistem propus incluzând și aportul valorii terenului, valoarea impozabila poate deveni cca. 15.543 mii lei. Creșterea rezultată este o dublare a valorii impozabile.

Dacă vor rămâne aceleași cote de impozitare, în acest caz impozitul acestui contribuabil se va dubla. Desigur că acest calcul nu poate fi extrapolat la toate proprietățile nerezidențiale, dar consider că un prag spre nivelul de sus poate fi această dublare a valorilor impozabile.

Și în acest caz, impozitul va fi influențat decisiv de cotele de impozitare selectate de către consiliile locale din intervalul 0,2-1.3%

Obligativitatea evaluării la începutul anului viitor o au acei contribuabili (persoane fizice sau juridice care și-au realizat ultima evaluare la începutul anului 2018). Pentru ceilalți se utilizează valorile impozabile valabile la începutul anului 2022 care se mențin până la scadența de 5 ani, notează Hot News.

Comentarii Facebook