Duminica 22 Decembrie

Cu cât cresc facturile la energie electrică şi gaze, după ce expiră prețurile plafonate


Aproximativ 5.000.000 de români ar urma să plătească facturi mult mai la energie şi gaze naturale după expirarea plafonării preţurilor. Rămâne de văzut însă dacă Guvernul va plafona din nou preţurile sau dacă categoriile vulnerabile vor primi subvenţii pentru a-şi putea acoperi cheltuielile.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, i-a chemat la discuţii pe reprezentanţii ANRE, MIPE, Ministerului Muncii, cât şi pe distribuitori pentru a găsi soluţia optimă.

În ședința de astăzi de la Ministerul Energiei se va stabili exact care sunt consumatorii vulnerabili, dar și care va fi forma de sprijin pentru aceștia.

Potrivit unor surse, ministrul Energiei a chemat reprezentanți de la Ministerul Muncii, Fondurile Europene, dar și pe cei de la ANRE pentru a găsi aceste soluții. În momentul de față avem 2,8 milioane de români care primesc o subvenție de 1.400 lei pe an pentru a-și acoperi o parte din costurile cu energia și încălzirea.

Acești oameni sunt încadrați la categoria de consumatori vulnerabili. 

Rămâne de văzut dacă aceștia ar urma să aibă în continuare prețuri plafonate la energie sau să primească o subvenție din partea statului pentru a-și acoperi cheltuielile.

De anul viitor, mai exact, de pe data de 1 aprilie 2025, plafonarea prețurilor la energie și la gaze va dispărea, iar oamenii vor plăti din nou prețurile din piață, ceea ce înseamnă automat facturi mai mari pentru mulți români. 

Calculele furnizorilor arată că cei care au un consum mediu lunar de 100 de kilowați/ oră vor plăti în plus la factura de curent cel puțin 30 de lei, de anul viitor. 

Mai mult de atât, tariful de distribuție se va majora din cauza investițiilor făcute de distribuitori în rețele, iar estimările sunt că pentru un consum de 100 de kilowați/ oră, factura ar urma să crească cu 8 lei până în 2030, scrie Antena 3 CNN

Comentarii Facebook