Miercuri 18 Septembrie

Cum a eșuat statul la fiscalizarea bacșișului. Clujul este în topul județelor care l-au declarat


Deși lăsăm bacșișuri mai mari la restaurante, statul reușește să fiscalizeze doar o treime din suma estimată. În primele șase luni ale acestui an, s-au colectat doar 16 milioane de lei, mult sub așteptările autorităților. Specialiștii explică acest deficit prin faptul că multe localuri nu declară integral bacșișurile primite. Cu toate acestea, Clujul este în topul județelor care l-au declarat.

„Există o creştere a bacşişului de la 9%, cât era media în industrie înainte de promulgarea legii, la la 10,5%, în această vară. Deci aproape cu 20% a crescut bacşişul din industrie", a declarat Daniel Mischie, vicepreşedinte HORA, pentru Observator.

Chiar şi aşa. Statul nu reuşeşte să adune prea mulţi bani de pe urma impozitării bacşişului. În 2023, şi-a propus să colecteze 90 de milioane de lei, dar a reuşit să adune de 3 ori mai puţin, adică 30 de milioane de lei. Iar în primele 6 luni din 2024 a reuşit să adune doar 16 milioane de lei.

În 2024, în topul județelor în care au fost declarate cele mai mari sume obținute prin bacșis se află București, Cluj, Ilfov, Constanța și Brașov. La polul opus, cu cele mai mici valori, sunt judeţele Brăila, Caraș-Severin, Vaslui, Călărași și Vrancea.

Legea care prevede impozitarea cu 10% a bacşişului a intrat în vigoare la începutul anului trecut. Clienţii pot lăsa între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. 

Comentarii Facebook