Duminica 8 Septembrie

Cum păcălesc comercianții plafonarea. Ieftinirile sunt nesemnificative


La începutul săptămânii a intrat în vigoare o ordonanță de urgență care prevede plafonarea prețurilor a 14 produse de bază. Însă mulți comercianți o ignoră total sau încearcă să păcălească sistemul prin orice metodă. Atunci când sunt făcute, reducerile sunt, la multe produse, nesemnificative iar clienții se plâng că economisesc doar câțiva lei.

Comparând prețurile este evident că ieftinirile nu au făcut mare lucru în cazul multor produse, spre exemplu făină albă a scăzut de la 4,43 de lei/kg la 3,49 lei/kg, telemeaua de vacă de la 34 de lei per kilogram la 32 și mălaiul de la 4,30 lei la 4,29. Rosiile au rămas la fel ca înainte de plafonare, având prețul de 4 lei în magazinul vizitat, anunță Realitatea.net.

Mai mult, unii retaileri recurg la tot felul de scamatorii pentru a se feri de plafonare, mărind cantitatea produsului încât să nu se încadreze pe lista celor plafonate. Astfel, cartoanele cu 10 ouă sunt înlocuite cu cele de 30 iar gramajul pâinii crește de la 500 la 700 pentru ca produsul să nu mai intre pe lista alimentelor cu preţ plafonat, informează Observator. 

Comentarii Facebook