Cum poți evita amenzile dacă identifici facturi lipsă în e-Factura. Din iulie 2024 sistemul a devenit obligatoriu pentru contribuabili
Deși sistemul e-Factura este operațional de ceva vreme, obligația generală de a-l utiliza pentru tranzacțiile B2B a intrat în vigoare abia în vara acestui an. Astfel, mulți contribuabili încă se străduiesc să se acomodeze cu noul sistem, iar una dintre dificultățile cu care se pot confrunta este lipsa unor facturi care, în teorie, au fost transmise către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Într-o asemenea situație, o posibilă soluție pentru evitarea sancțiunilor pentru nerespectarea termenului de transmitere în e-Factura (cinci zile calendaristice) a fost prezentată recent la o întâlnire online a Tax Group.
„Am avut niște situații în care clienții noștri au trimis un calup de facturi în sistemul e-Factura și, după ce au făcut niște verificări după împlinirea termenului de cinci zile, au constatat că anumite facturi nu erau urcate pe site-ul ANAF. Și, atunci, ce au făcut aceștia ca să nu primească amendă? Au anulat facturile respective și au emis altele noi, în așa fel încât ele să fie urcate pe site în termenul legal. Au fost astfel de situații din cauza anumitor erori la sistemele de facturare sau la comunicarea între sistemul de facturare și site-ul ANAF. Se pare că unele facturi au rămas în afara declarării și, atunci, au găsit această soluție alternativă ca să nu fie în afara termenului. Nu că o recomandăm ca soluție, dar, dacă în mod excepțional aveți astfel de situații, puteți să vă gândiți la niște modalități să nu aveți penalizări. E foarte important când faceți verificările, de ce nu s-au putut urca - sunt mai multe elemente de avut în vedere”, a precizat Oana Nicorescu, Managing Partner la Nowium.
Din iulie 2024, sistemul e-Factura a devenit complet obligatoriu pentru majoritatea contribuabililor, pentru relația B2B. Asta înseamnă că transmiterea facturii se face în termen de cinci zile calendaristice (nu lucrătoare, ca înainte de 1 iulie), iar exemplarul sigilat electronic de autorități este singurul considerat original. Chiar dacă au trecut trei luni de la momentul amintit, contribuabilii încă se mai confruntă cu unele dificultăți în practică. Din acest motiv sunt atât de importante verificările interne, scrie avocatnet.ro.
0 Comentarii