Miercuri 30 Octombrie

Cum se scumpește laptele de cinci ori de la poarta fermei până pe raft


Guvernul vrea să ieftinească alimentele de bază, iar fermierii spun că acest lucru se poate face numai la raft, pentru că ei sunt la limită.

Claudiu Daviţoiu are o fermă cu o mie de vaci în județul Ilfov. Produce 12 tone de lapte pe zi și cheltuielile sunt tot mai mari.

Claudiu Davițoiu, fermier: ”La 1 ianuarie aveam preţul la lapte 3 lei. De la 1 ianuarie a început să scadă preţul, care a ajuns la 1,5 lei. Noi nu mai avem ce scade. Cele mai mari cheltuieli sunt cu energia, motorina, cu îngrăşămintele, care au crescut foarte mult”.

De la fermă, intervine procesatorul și dublează prețul: de prelucrare, ambalare şi marja de profit.

Retailerul final crește și el prețul, pentru a achita alte taxe și a face profit. Preţul laptelui din exemplul nostru creşte de cinci ori faţă de cel de livrare şi din cauza taxei pe valoarea adăugată şi a adaosului comercial, care poate ajunge la 40%, scrie observatornews.ro.

Claudiu Davițoiu, fermier: ”În magazine ajunge laptele pe raft la 8 lei. Dacă eu îl fac cu 1,5 lei, cum ajunge laptele să se vândă cu 8 lei în magazin?”.

Guvernul vrea să reducă prețurile, dar încă nu este clar cum: fie cu suspendarea unor taxe, fie cu limitarea adaosului comercial, pe tot lanţul, timp de şase luni.

Analiștii spun că prin plafonare se va crea penurie, pentru că producătorii vor vinde marfa în străinătate.

Sorin Minea, Federația Romalimenta: ”Dacă se dă un ordin prin care cheltuielile să se reducă, o să fiu cel mai fericit din lume. Nu ştiu cine le reduce. Carnea o cumpăr de afară. Mă duc la neamţ şi spun: scade adaosul comercial?”.

Comentarii Facebook