Vineri 22 Noiembrie

Cum vrea Primăria Cluj-Napoca vrea să îi determine pe clujeni să renunțe la centralele de apartament


Centralele de apartament în blocurile noi nu vor mai fi permise în Cluj-Napoca, iar la blocurile vechi se va merge pe convingerea oamenilor să revină la Termoficare sau să monteze centrale pe bloc. 

Ideea a pormit de la faptul că la nivelul municipiului Cluj-Napoca, și nu numai, sunt destul de multe centrale termice care poluează, ori noi ne-am propus ca până în anul 2050, la fel cum și-a propus și Europa, să fim neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon. Astfel că trebuie să facem pași clari. 

Domnul primar se referea să punem o condiție la blocurile noi, care urmează să fie construite. Evident că cele care sunt deja construite rămân așa. Treaba noastră este ca prin strategia de termoficare să îi facem pe oameni să renunțe benevol la centrale și să treacă la sistemul de termoficare sau să își pună centrală de scară sau de bloc, care să folosească resurse regenerabile.

Acum, legislația, nu prevede posibilitatea de a demonta și de a scoate centrala din apartament și de a trece la altă sursă”, a explicat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

Centralele de apartament pot fi instalate în blocurile vechi

Cei care locuiesc în blocuri vechi se pot debransa și își pot instala centrale. Evident că există unele condiții destul de drastice. Chiar dacă ai o centrala cu tiraj forțat, legislația îți impune să duci coșul de fum de la parter până pe bloc ca să nu poluezi. 

Calculele făcute de noi arată că este mai rentabil să folosești sistemul de termoficare”, a mai spus Dan Tarcea, la ViaTV.

Viceprimarul Clujului a spus că oamenii s-au debranșat de la sistemul de termoficare pentru că nu exista posibilitatea de a plăti cât consumă. ”Azi sunt variante de a monta contoare și să plătești exact cât consumi. Aceste elemente nu mai sunt niște pietre de moară”, a explicat Tarcea.

Acesta a precizat că nu mai sunt pierderi mari pe rețeaua de Termoficare. ”Noi nu am mai avut avarii majore. Pe când la o centrală de apartament, dacă se strică costă 2000 de euro, plus că trebuie găsit meseriaș. Este mult mai ieftin și mai comod să fii la sistemul public de încălzire sau la o centrală de bloc”, a mai spus Tarcea. 

Viceprimarul a admis că vor fi mari probleme în momentul în care se vor recupla oamenii la sistemul de termoficare, pentru că vechile conducte au fost tăiate din apartament. ”Noi vrem să începem numai cu blocurile noi și apoi natural să găsim soluții, dacă oamenii vor veni spre sistemul de termoficare”, a încheiat Dan Tarcea. 

Comentarii Facebook