Cumperi produse din străinătate? Din 1 iulie, fără să ai vreo vină, te poți trezi cu ele confiscate și amendă de mii de euro.
Atât ca persoană fizică, dar și ca firmă, dacă vei cumpăra din străinătate (sau vinzi în străinătate) bunuri care sunt fie mai scumpe decăt 2000 euro, fie mai grele de 500 kg, trebuie sa știi că ai obligația să le declari într-o aplicație ANAF și sa obții de acolo un cod (numit cod UIT) pe care să-l transmiți șoferului.
În caz contrar riști confiscarea bunurilor și amenzi intre 2000 si 10000 euro, dacă ești persoana fizică, respectiv între 4000 și 20000 euro, dacă tranzacția este pe firmă.
Obligația de raportare este în vigoare încă de anul trecut, din luna decembrie (Ordonanța de Urgență 115/2023), însă amenzile se vor aplica doar din 1 iulie 2024. Vor exista controale ale Poliției de Frontieră la intrarea in țară dar și controale ale Poliției rutiere și ANAF.
Scopul este scoaterea la iveală a tranzacțiilor care nu sunt declarate și pentru care nu se plătesc taxe.
Nu are importanță ce fel de produse cumperi sau vinzi în străinătate, toate trebuie declarate, dacă depășesc valoarea sau greutatea menționate mai sus.
Exista și câteva excepții, cazuri în care nu este necesară declararea
- bunurile care vin cu autoturisme , adică mașini cu o greutate autorizata sub 2.5 tone (deci nu cu mașini de marfă)
- bunurile care vin prin poștă in colete mai mici de 31,5 kg
Potrivit noii ordonanțe, în cazul transporturilor internaționale, obligația de raportare se aplică:
- destinatarului înscris în declarația vamală de import (bunuri din afara UE), respectiv expeditorului înscris în declarația vamală de export (în afara UE), în cazul bunurilor care fac obiectul operațiunilor de import sau export;
- beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri (din Uniunea Europeană)
- furnizorului din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri (către Uniunea Europeană)
Există incă foarte multe neclarități legate de aplicarea acestui act normativ. Spre exemplu, dacă vei cumpăra de pe Amazon schiuri in valoare de peste 2000 euro, nu ai niciun control asupra modului in care îți vor fi livrate (data, număr auto, numele punctului de trecere a frontierei) in așa fel incăt să îți poți îndeplini obligația de raportare.
Dacă in cazul firmelor, există deja softuri și persoane dedicate care vor face asta, în cazul persoanelor fizice prevederea nu este cunoscută. Numărul de situații in care se achiziționeaza produse peste 2000 de euro de către persoane fizice fiind mult mai mic, nu a fost popularizată această nouă reglementare.
7 Comentarii
Străinătatea Nu Este Bună, Oamenii Trebuie Să Vină Acasă La Copiii Lor, Din România:
https://youtu.be/ZUGmuDYxgfw?si=j534fqDtYq3mYJZT
https://youtu.be/WGQnwdabpP4?si=crWyqClgdLVozLrc
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
Ii mai votati pe handicapatii astia?! Eu nu. Daca ii intrebi ce ai de facut, nici ei nu stiu sa iti spuna. Dau legi fara cap si fara coada, care nu sunt aplicabile. Cretini sadea.
@În pași mari spre sclavie, comunismul e floare la ureche : ... comunismul a fost versiunea bou-vagon de socialism stiintific pentru tarile slabe, sarace, implementare fortata cu bocancul, tortura, inveninarea absoluta a moralei, eticii, sufletului
... acelasi socialism stiintific a fost livrat in versiunea happy, soft glove tarilor top, gen Italia,… Citeste mai departe
Bugetari inutili
... cumparaturi second-hand, etc ?
... si de ce sub 31.5kg daca mai sus scrie peste 500kg ? sau nu sunt inca hotarati si se aplica oricare in functie de ce zice zeita fortuna, dat cu banul, etc ?
... cu ce drept trebuie sa raportezi la anaf ca persoana fizica cand cumpari ceva ?
... mai sunt legale aceste ordonante de urgenta care nu au… Citeste mai departe
Astia is handicapati. Daca mai votati psdnl trebuie clar sa fiti retardati.