Duminica 22 Decembrie

Cursuri SAP pentru studenții informaticieni din Cluj la msg systems România(P)



La începutul fiecărui an universitar compania germană msg systems România organizează în parteneriat cu Universitatea Tehncă Cluj Napoca și Universitatea Babeș Bolyai, un curs tehnic SAP, teoretic si practic, dedicat studenților de la secțiile cu specializare informatică din Cluj Napoca.

Cunoșterea tehnologiilor ERP, a platformei SAP în special, oferă un avantaj competitiv pe piața IT și totodată perspective deosebite de dezvoltare profesională. Spre deosebire de alte limbaje de programare, ABAP este greu accesibil datorită resurselor gratuite aproape inexistente iar oportunitățile de învățare ale acestui limbaj sunt strâns legate de participarea la cursuri autorizate care presupun de cele mai multe ori costuri de licențiere extrem de mari.

Pornind de la aceste două premise, msg systems România a demarat începând cu 2010 un program de dezvoltare a unei cariere în domeniul SAP, dedicat exclusiv studențiilor. Prin intermediul acestui curs, studenții au acces la cele mai noi instrumente și tehnologii de interes pentru însușirea și dezvoltarea competențelor în domeniul SAP: aplicații mobile, soluții cloud, baze de date in memory, etc.

 



Cu ocazia finalizării unei noi ediții a cursului tehnic SAP-ABAP development in SAP, Horea Rațiu, Director Departament tehnologii SAP în cadrul msg systems România, detaliază conceptul, curricula, beneficiile și direcțiile de viitor ale acestui curs.

1) De unde a venit ideea acestui proiect și care au fost provocările întâmpinate până în prezent?

La baza acestui proiect se află decizia de a sprijinii studenții facultăților cu profil informatic din Cluj Napoca în ceea ce privește dezvoltarea lor în direcția tehnologiilor SAP. Principalele provocări întâmpinate până în prezent au fost mai de grabă legate de partea de recrutare și selecție a participanților la acest curs. La fiecare ediție a cursului tehnic SAP-ABAP development in SAP ne-am dorit să îi selectăm pe cei mai buni dintre studenții înscriși, procesând astfel într-un timp relativ scurt, peste 200 de aplicații primite de la studenți. Deasemenea pe parcursul fiecărei ediții realizate am primit un sprijin important din partea reprezentanțiilor universităților partenere, cărora le mulțumim pe această cale.

2) Care sunt temele abordate în cadrul acestui curs tehnic SAP?

Pe parcursul celor șapte săptămâni cât durează acest curs, studenții au participat atât la un curs teoretic susținut în cadrul Universității Tehnice Cluj Napoca cât și la două ore de laborator pe săptămână, desfășurate la sediul msg systems România. Dintre temele abordate în cadrul cursului tehnic SAP amintesc: SAP Netweaver Gateway, R/3 Repository & ABAP Data Dictionary, ABAP Reporting, Dynpro & ALV, SAP UI5, SAP FIORI. În cadrul laboratoarelor studenții au avut oportunitatea de a se familiariza și exersa practic aceste aplicații de ultimă oră.

3) Care sunt avantajele pe care le au studenții care participă la un astfel de curs?

Avantajul cel mai important pe care îl au studenții care participă la acest curs gratuit îl reprezintă bagajul de cunoștiințe teoretice și practice care le oferă un avantaj considerabil la angajare, având în vedere ca vorbim despre un limbaj de prgramare pentru care nu găsești resurese gratis pe internet și din această cauză pot spune că este un limbaj puțin exclusivist. Pe de altă parte studenții primesc feedback constant legat de performanțele lor, iar în funcție de anul de studiu și cunoștiințele acumulate de fiecare dintre ei, pot primi diferite oferte de dezvoltare profesională în cadrul msg systems România. Astfel cei mai buni studenți din anii preterminali pot beneficia de un intership plătit în cadrul firmei, ce se desfășoară pe parcursul a 3 luni. Studenții din anul 2, cunoscători ai limbii germane pot participa la un intership în tehnologiile SAP în Germania, prin intermediul unei burse Erasmus, oferită în colaborare cu Universitatea Tehnică Cluj Napoca. O parte din absolvenții cursului aflați în ani de studiu intermediari pot continua prin intermediul programului nostru de practică din vară, colaborarea cu msg systems România.

4) Care ar fi direcțiile viitoare ale cursului tehnic SAP?

Atât pe parcurs cât și cu ocazia finalizării cursului tehnic SAP, primim feedback constant de la participanți cu ajutorul căruia ne perfecționăm și devenim mai eficienți de la an la an. De la prima ediție a cursului din 2010 am dezvoltat structura acestui curs ajungând astăzi să le putem oferi studenților posibilitatea de a participa la un program structurat de dezvoltare teoretică și practică în tehnologiile SAP care se desfășoară pe parcursul câtorva luni și care se încheie cu un intership în cadrul căruia studenții pot lucra la proiecte concrete alături de colegii din msg systems România.

La fiecare ediție a cursului tehnic SAP sunt implicați foarte mulți angajați msg care au rolul de mentori pentru noua generație de cursanți.

Adina Marit, Associate It Consultant în cadrul msg systems România și totodată unul dintre mentorii cursului SAP recent încheiat, ne spune câteva cuvinte din experiența sa: „ A fost o experiență foarte frumoasă din care și eu la rândul meu am învățat foarte multe. Pe parcursul celor 7 săptămâni de curs am avut ocazia de a lucra cu studenți talentați alături de care am parcurs teme teoretice precum: ABAP DDIC, ABAP DDIC Enhancements, ABAP OOP și WebDynpro4ABAP. Fiecare aspect a putut fi analizat și sedimentat în cadrul laboratorului practic săptămânal în care fiecare participant a avut posibilitatea să scrie rapoarte, să își construiască propria bază de date integrată, să experimenteze un nou model de lucru cu date structurate tabular și tehnologii web specifice pentru dezvoltatorii ABAP din lumea SAP.

Indra Lascu, unul dintre absolvenții cursului SAP recent încheiat ne-a relatat: „Am hotărât să aplic pentru cursul tehnic de SAP deoarece am vrut să învăț ceva nou. Am auzit de SAP de la câțiva colegi care au fost foarte încântați să participe anul trecut la acest curs. Mi-a plăcut atmosfera, a fost foarte relaxată și prietenoasă. Cei care s-au ocupat de noi au fost înțelegători și atenți, mereu pregătiți să ne explice și să ne ajute să înțelegem conceptele și interfața nouă. Trebuie să recunosc că la început mi s-a părut oarecum dificil, deși reunea multe principii deja cunoscute, le aplica total diferit. Acum, dupa ce m-am obișnuit cu limbajul și mediul de programare, mi se pare flexibil, ușor de folosit, integrat și intuitiv. Am observat această fluiditate mai ales când trebuia să lucrez cu baze de date.

Pentru mai multe informații legate de oportunitățiile oferite studenților de către msg systems România, puteți acesa: http://www.msg-systems.ro/student_at_msg.0.html

MSG systems România este activă pe piața din Cluj din anul 2008, având în prezent peste 200 de angajați. Din 2014 suntem prezenți u un nou sediu și la Tg. Mureș. Ca furnizor și consultant de soluții și servicii IT compania activează pentru clienți de talie mondială din mai multe domenii: industria automotive (Audi, BMW, Daimler, WW), asigurări/reasigurări (Munich RE, Vienna Insurance Group, HDI, Allianz, Achema, ING, Nationale-Nederlanden, ADAC), domeniul finaniar-bancar (Landes Bank Berlin, VW Bank), energie: E-ON, industria alimentară (DMK Milchkontor, Emmi).

 

Comentarii Facebook