Dacian Cioloș vrea să TAIE pensiile de mii de lei ale polițiștilor și militarilor
Militarii şi angajaţii din structurile Ministerului de Interne ar putea să rămână fără pensiile de nababi, pe care le consfințea Legea nr. 223/2015.
Potrivit acestui act normativ, aceste categorii primeau pensii speciale de 80% din media veniturilor brute pe şase luni alese chiar de ei. Spre exemplu, un polițist ar fi putut să își aleagă șase salarii consecutive, cele mai mari, iar pensia să fie de 80% din media acestora, adică de minim 3.000 de lei în foarte multe cazuri.
Dacian Cioloș vrea ca pensia militarilor şi a personalului din cadrul MAI va fi raportată la salariul funcţiei de bază şi nu la venitul total, cum stipula Legea 223/2015, iar cuantumul acordat la pensie scade şi el cu 15 procente.
Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), acuză că modificarea Legii 223/2015 este neconstituţională şi ar fi rodul unei ”manipulări grosolane” de catre forte care urmaresc destabilizarea Romaniei. ”Va transmit rugamintea de a refuza sa primiti, sa luati in discutie si sa promulgati, in ceea ce-i priveste pe militari si politisti, textul unei asa zise ordonante de urgenta care modifica structural Legea Pensiilor Militare de Stat, promulgata de presedintele Romaniei la 27 iulie 2015 ca Legea nr. 223/2015”, spune Mircea Dogaru pe site-ul SCMD.
Proiectul de ordonanţă prin care s-ar modifica Legea nr. 223/2015 prevede următoarele:
"Articolul 28 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 28. - (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) - c), în care nu se includ:
a) diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare sau transfer;
b) compensaţiile lunare pentru chirie;
c) valoarea financiară a normelor de hrană şi alocaţiile valorice de hrană;
d) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protecţie a muncii, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament;
e) primele şi premiile, cu excepţia primelor de clasificare, de specializare şi de ambarcare pe timpul cât navele se află în baza permanentă;
f) indemnizaţiile de instalare şi de mutare, precum şi sumele primite potrivit legii, pentru acoperirea cheltuielilor de mutare în interesul serviciului;
g) contravaloarea transportului ocazionat de efectuarea concediului de odihnă, precum şi a transportului la şi de la locul de muncă;
h) plăţile compensatorii şi ajutoarele la trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie;
i) compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat;
j) restituiri şi plăţi de drepturi aferente altei perioade de activitate decât cea folosită la stabilirea bazei de calcul;
k) majorările/stimulările financiare acordate personalului pentru gestionarea fondurilor comunitare, precum şi a împrumuturilor externe contractate sau garantate de stat;
l) drepturile salariale acordate personalului didactic salarizat prin plata cu ora și drepturile salariale acordate pentru efectuarea orelor de gardă de către personalul medico-sanitar;
m) sumele încasate în calitate de reprezentanţi în adunările generale ale acţionarilor, în consiliile de administraţie, în comitetele de direcţie, în comisiile de cenzori sau în orice alte comisii, comitete ori organisme, acordate potrivit legislaţiei în vigoare la acea dată, indiferent de forma de organizare sau de denumirea angajatorului ori a entităţii asimilate acestuia;
n) drepturile specifice acordate personalului care a participat la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român;
o) sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale acordate şi personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevăzute în Anexa nr. II – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Învăţământ" şi în Anexa nr. III – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate" la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
p) alte venituri care, potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor.
(2) Pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special pensionaţi în condiţiile art. 19, 26 şi 38, baza de calcul utilizată pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), actualizată la data deschiderii dreptului la pensie.
(3) Actualizarea prevăzută la alin. (2) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
(4) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat pentru perioadele în care personalul s-a aflat în misiune temporară sau permanentă în străinătate este cea prevăzută la alin. (1) sau (2) corespunzătoare funcţiei militare/de poliţie/de penitenciare pe care este încadrat în ţară sau, la alegere, media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate anteriori plecării în misiune, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.
(5) Pentru personalul care a fost detaşat în afara instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, la determinarea bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1), se utilizează salariile lunare corespunzătoare funcţiei exercitate, la care se adaugă drepturile de soldă/salariu plătite de instituţiile din care aceştia au fost detaşaţi.
(6) La determinarea bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1), pentru perioadele în care personalul a exercitat o funcţie de demnitate publică se utilizează media drepturilor salariale lunare corespunzătoare funcţiei exercitate. În cazul personalului suspendat ca urmare a exercitării unei funcţii de demnitate publică, se poate utiliza, la alegere, media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate anteriori datei suspendării.
(7) Pentru soţul/soţia, militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special, aflat/aflată în concediu fără plată pentru a-şi urma soţia/soţul trimisă/trimis în misiune permanentă în străinătate, în ultimii 5 ani anteriori îndeplinirii vârstei standard de pensionare, se utilizează ca bază de calcul media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate anterior intrării în concediu fără plată, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.
(8) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei de urmaș, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea unei pensii este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază de către susținător în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarilor pensiei de urmaș.
(9) În situaţia în care titularul/susţinătorul nu a realizat venituri cel puţin 6 luni consecutive, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei o reprezintă media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază de către titular/susţinător în lunile de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizată la data deschiderii drepturilor de pensie.
(10) Alegerea perioadei care se ia în considerare la stabilirea bazei de calcul a pensiei militare de stat se poate face o singură dată.
(11) La determinarea soldelor/salariilor lunare brute nu se au în vedere dispoziţiile Legii nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificările şi completările ulterioare."
Articolul 29 se modifică și va avea următorul cuprins:
"Art. 29. - (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) militarii, polițiștii şi funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
b) pentru fiecare an care depășește vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
(2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în condițiile legii cu o vechime cumulată de până la 25 ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.
(3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 şi 26 se determină proporţional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2)."
Totodată, articolul 30 din Legea nr. 223/20156 prevede că "pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul".
13 Comentarii
Traiasca Armata Romana ! Cinste si onoare ! Derbedeii care o jignesc, sa se inroleze in armata daca vor pensii mari ! DAca nu, ciocu mic si joc de glezne !
"ar fi rodul unei ”manipulări grosolane” de catre forte care urmaresc destabilizarea Romaniei. "
:)))))) Destabilizarea grava a Romaniei pentru ca niste mosi aflati la pensie nu isi mai iau apartamente si case de lux....daaa grav rau
Respect pentru Armata romana activa si in rezerva.Nu va luati dupa ageamii astia de pe seitul asta basist.Poporul va respecta, inclusiv clujenii !!!
mananci rahat , mai draga !
0 respect
"nababi?" da-va in m mamei voastre de bolsevici indoctrinati,hai scapati-va de armata si politie si sa va vad murind pe voi in santuri,eu m-am carat din tara asta ,razboiul bate la usa , spor la manuit arma ,curvvelor
Dacă suntem egali toți să primim pensia la fel. Cât a cotizat atât să fie pensia, și polișist și militar și judecător,procuror. Dacă pleacă în pensie la 45 ani să mai poată să lucrezeze abia după ce împlinește 65 ani ca și oamenii obișnuiți.
Ce facem in continuare ?II mai scoatem la pensie la 45 de ani ?Eu zic ca da ,tara e bogata ,avem de unde.
FFF bine, toti se pensioneaza la 40 de ani si au pensii de 3 - 4 000 lei cel putin. Mult prea mult dupa modul cum aplica legea (police) sau dupa cate razboie au dus (armata). Daca ne ataca cineva, atacatorilor le ia mai mult sa ajunga pe drum dintr-o parte in alta a tarii decat sa ne cucereasca. Ne declaram si noi ca elvetienii si gata.
bine spus ,bravo!
Esti tampit si vorbesti in necunostinta de cauza. Vad ca iar a inceput isteria cu pensiile de nabab. Mai, macar ai habar ca salar are un ofiter superior obisnuit, fara sporuri? Si o femeie deservici il are mai mare. Cu gura vad ca esi mare si tare, is curioasa, la o adica in ce gaura de sarpe o sa te bagi de frica si lasitate. Numai unom de nimic poate… Citeste mai departe
Dar tu ai habar? Probabil esti maritata cu vreu popotar besinos cu pensie mare iar tu esti o casnica care nu a muncit o zi in viata. Nu va este rusine? Un om care a muncit o viata, un profesor, medic nu ia mai mult de 1500 de lei iar tablagii ori APV-isti iau de 2, 3 ori mai mult. In ce gaura de sarpe? Probabil in gaura ta mare si grasa, plina de… Citeste mai departe