Vineri 22 Noiembrie

De azi, ar trebui sa ne putem muta numarul de telefon in alta retea in 24 de ore

Legislatia privind telefonia care intra azi in vigoare in toate statele membre UE nu se aplica inca si in Romania, din cauza lipsei de interes a parlamentarilor. Romania risca sanctiuni financiare si declansarea procedurii de infringement.

 

Noile reglementari UE vizeaza o mai buna protectie a consumatorilor de servicii de telefonie, mai ales prin obligarea furnizorilor  sa ofere informatii mai corecte privitor la serviciile oferite.

 

Operatorii sunt obligati sa includa in contracte precizari privind nivelurile minime garantate ale serviciilor si penalitati in cazul in care nu respecta aceste niveluri minimale.

De asemenea, in noua legislatie sunt stipulate prevederi mai stricte privind mesajele tip "spam" si protectia datelor confidentiale.

 

Pentru a evita aparitia de consumatori "captivi" pe o perioada nejustificat de lunga in urma semnarii unui contract, durata maxima a contractelor care vor putea fi incheiate este de doi ani, furnizorii fiind obligati sa ofere si varianta de contract pe 12 luni.

 

Insa prevederea cea mai buna in ceea ce priveste stimularea concurentei pe piata de telefonie este obligarea companiilor in a asigura portarea unui client dintr-o retea in alta in maxim 24 de ore cu pastrarea numarului.

Actualmente perioada de portare este de 2-3 saptamani, descurajanta pentru multi din cei care doresc transferul contractelor.

 

In Romania, legislatia europeana nu este inca aplicabila, deoarece senatorii din Comisia Economica au avizat abia  ieri proiectul de lege initiat privind comunicatiile electronice.

 

Asta desi proiectul a fost depus de mai mult de doua luni la Senat iar in cuprinsul sau se arata ca modificarile aduse cadrului european trebuie transpuse in legislatia romaneasca cel tarziu la data de astazi, 25 mai  2011.

 

Daca Romania nu adopta pana azi legislatia europeana, in luna urmatoare va fi anuntata de Comisia Europeana ca se afla in infringement fata de regulile UE. 

 

Daca nici dupa aceasta luna legilatia nu va fi adoptata, pasul urmator este plata unor amenzi pentru fiecare zi de intarziere. Romanii, in calitate de contribuabili, ar putea ajunge in situatia paradoxala de a plati amenzile UE tocmai pentru ca nu le-au fost acordate niste drepturi legitime. 

 

 

 

 

Comentarii Facebook