De câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent? Mulți români nu câștigă atât/ Valoarea coșului minim de consum a crescut


Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2024 este de 8.586 lei pe lună.

În cazul unei familii cu un singur copil, valoarea coșului scade până la 6.435 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.972 lei pe lună. 

Comparând cu septembrie 2023, valoarea coșul de consum pentru un trai decent a crescut cu cu 4,7%. Astfel, dacă o familie cu 2 adulți și 2 copii avea nevoie de 9.978 lei/lună, acum e nevoie de 10.450 lei/lună, potrivit Agerpres.ro.

Cosul minim de consum reprezintă toate cheltuielile care acoperă nevoile familiei.

Printre acestea se numără și nevoile de bază precum adăpostul sau alimentaţia, dar și îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea.

De asemenea, în coșul minim sunt incluse și eventuale cheltuieli neprevăzute precum evenimente familiale, probleme de sănătate etc

Creșterea valorii coșului minim de consum a fost cauzată de scumpirile din ultimul timp. Creşterile cele mai semnificative, cele de peste 100 de lei pe lună în plus, au fost pentru alimentaţie şi pentru achiziţionarea unei locuinţe.

Comentarii Facebook