Duminica 22 Decembrie

De ce chiriile continuă să crească și cum va evolua piața imobiliară


Chiriile au crescut în ritm constanta, în timp ce numărul caselor și apartamentelor vândute a fost în scădere în primele luni ale anului. Care este explicația acestui trend?

Sunt orașe unde chiriile sunt mai scumpe cu 20% față de anul trecut.

Nivelul chiriilor din marile orașe a crescut destul de mult în ultimul an. De exemplu, dacă vorbim de garsoniere, vedem creșteri de prețuri de peste 10% în Brașov și Iași, și peste 20% în Constanța.

La fel și în cazul apartamentelor cu două camere, care costă acum în medie 450 de euro pe lună în Capitală sau în Cluj-Napoca.

Un apartament cu trei camere costă 600 de euro pe lună în București și la această categorie vedem majorări de 15,16,20%.

Majorarea dobânzilor a influențat foarte mult piața. Cei care au vrut să cumpere un apartament s-au îndreptat spre chirii.

Pentru un împrumut de aproximativ 80.000 de euro, pe 30 ani, deci cam pentru un apartament de două camere, rata acum un an era de aproape 2.000 de lei și era suficient un venit de aproximativ 5.000 de lei. Acum, însă, rata ar ajunge și la 3.000 de lei, iar salariul ar trebui să fie de aproximativ 8.000 de lei, pentru aceeași sumă împrumutată. vorbim de un grad de îndatorare de 40%, conform stirileprotv.ro.

Rata este mai sus decât o chirie, iar acest lucru i-a speriat. 

Nivelul chiriilor se va stabiliza dacă vor scădea dobânzile, pentru că și cererea, și oferta de apartamente de închiriat ar urma să crească.

Comentarii Facebook