De ce cresc continuu prețurile la imobiliare în Cluj? Până unde cred specialiștii că se poate ajunge, dacă autoritățile nu iau măsuri URGENTE
Analiză: De ce cresc continuu prețurile la imobiliare în Cluj? Unde se va ajunge și ce s-ar putea face
În ultimul deceniu, prețurile locuințelor din Cluj-Napoca au crescut semnificativ, ajungând la valori pe care mulți localnici le consideră „exorbitant și nejustificat de mari”. În Cluj prețul pe metru pătrat variază între 3.000 și 4000 de euro. Această tendință a generat nemulțumiri și a determinat mulți clujeni să caute opțiuni mai accesibile în zonele periurbane, cum ar fi Chinteni, Florești, Apahida sau Baciu.
Evoluția prețurilor la chirii și vănzari de locuințe, comparație Cluj-București-Iași (Sursa Europa liberă)
Motivele creșterii prețurilor:
Transformarea economică a orașului: Clujul a devenit a doua economie urbană a României, atrăgând un număr semnificativ de tineri profesioniști din domeniul IT și servicii financiare, ceea ce a dus la creșteri substanțiale ale veniturilor. Potrivit lui Norbert Petrovici, cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai, „după 2011, economia devine tot mai puternic orientată spre export de servicii și de bunuri. Există câteva zone urbane în care acest boom se întâmplă mai puternic decât în altele, și economia se plasează în aceste zone speciale. Clujul este unul dintre ele, în mod particular pe zona de servicii”, potrivit Europa Liberă România.
Cererea mare și oferta limitată: Dezvoltarea economică a dus la creșterea cererii de locuințe, dar oferta a stagnat. Specialiștii subliniază că nu se construiesc suficiente locuințe noi pentru a satisface cererea în continuă expansiune. Iulian Niculae, broker imobiliar, afirmă: „Clujul nu se poate dezvolta foarte mult pe orizontală, pentru că e un tip de oraș ca într-o găleată și atunci n-ai cum să ieși prea mult”.
Schimbarea structurii populației: Multe familii cu venituri mici sunt nevoite să se mute în periferie, ceea ce face ca locuințele din zonele centrale să devină tot mai căutate.
Studenți și influx de muncitori: Clujul găzduiește peste 90.000 de studenți, iar atracția orașului pentru angajați din domeniile de vârf contribuie la cererea crescută de locuințe. Cosmin Lupan, manager la General Capital Imobiliare, afirmă că „Clujul are marketingul bun... merită să vii, pentru că ai oportunități”.
Comparativ cu alte orașe
Deși Bucureștiul are o populație de peste 1,7 milioane de locuitori și un PIB pe cap de locuitor mult mai mare decât Clujul (46.968 euro față de 24.826 euro), prețurile medii ale apartamentelor din Cluj-Napoca depășesc adesea pe cele din capitală. Aceasta sugerează o dinamică de piață diferită, cu o cerere mai mare în Cluj, chiar și cu resurse financiare inferioare.
Riscurile pentru Cluj
Dacă autoritățile nu acționează rapid pentru a îmbunătăți situația imobiliară, Clujul se poate confrunta cu mai multe probleme:
Gentrificare: Schimbările rapide în structura populației pot duce la o gentrificare accelerată, mutând familiile cu venituri mai mici în zone periferice și creând o polarizare socială.
Aglomerație și congestie: Creșterea numărului de locuitori în comunele învecinate fără o infrastructură adecvată poate provoca aglomerație și trafic intens, cum se întâmplă deja pe ruta Cluj-Florești.
Dezvoltare imobiliară insuficientă: În lipsa unei oferte suficiente de locuințe, prețurile vor continua să crească, afectând accesibilitatea locuințelor pentru clujeni. Radu, un dezvoltator imobiliar, subliniază pentru Europa Liberă: „Dacă nu construim în Cluj, ne vom extinde artificial zona metropolitană”.
Soluții propuse
Accelerarea procesului de autorizare: Dezvoltatorii imobiliari se plâng că obținerea autorizațiilor durează prea mult, ceea ce frânează construirea de noi locuințe. Un manager de dezvoltări imobiliare menționează că „îi ia între câteva luni și câțiva ani să obțină o autorizație”.
Construirea de cartiere noi: Este necesară dezvoltarea unor cartiere noi în interiorul orașului, nu doar extinderea în zonele periurbane. Norbert Petrovici sugerează: „E nevoie de cartiere noi în oraș, nu de localități noi în afara Clujului. Clujul ar avea nevoie să fixeze undeva în următorii zece ani cam 50.000 de oameni în interiorul orașului. Însă, în acest moment sunt pesimist”.
Reglementarea înălțimii clădirilor: Există o propunere pentru revizuirea Planului Urbanistic General pentru a permite construcția de clădiri mai înalte, ceea ce ar putea crește oferta de locuințe fără a compromite spațiile verzi. Radu sugerează că „în loc să facem patru blocuri de opt etaje, am putea face 30 de etaje cu aceeași amprentă la sol”. O propunere foarte conteastată, și pe bună dreptate, deoarece astfel de blocuri ar scădea nivelul de trai al locuitorilor și, în mod evident, ar duce la o creștere uriasă a aglomerației în zonele în care există astfel de blocuri.
Imbunătățirea infrastructurii: Investițiile în infrastructură sunt esențiale pentru a susține dezvoltarea imobiliară. Primarul Emil Boc a declarat că nu se poate construi în Cluj-Napoca, dacă nu ai infrastructură, subliniind necesitatea unei abordări echilibrate în dezvoltarea urbană. Dar e cazul să și facem această infrastructură!
17 Comentarii
Iar va fuduliti în orașul de kkakat cu știri de kakkat. piața sa blocat iar de la pandemie toate au mers în jos deci nu faceți reclama disperata ca oricum nu o sa se vândă. Caritasilor.
Cresc pt ca :
1) AC nu obțin doar unii pt astfel de imobile
2) In ziua obținerii AC deja sunt ocupate 10 % pt oamenii sistemului ce a ajutat
3) după 3 zile deja constructorii au gașca( încă 50% ) lor de cumpărători ce dau avansuri mici dar substanțiale pt a se putea începe lucrul
4) dupa maxim 3 luni… Citeste mai departe
:))))
E inflatie. Asta se intampla cand tiparesti bani in prostie.
Sper sa ma insel.
Preturi la Graz (apartamente mai ieftine pe mp decat in Cluj):
https://www.immobilienscout24.at/regional/steiermark/graz/wohnung-kaufen/geringster-quadratmeterpreis-zuerst
Sunt curios cat mai creste Caritasul.
Minciuni cat cuprinde, nu cred o iota! Tot pe aceeasi pagina , alt articol ,,se scumpeste painea". Lumea este in continua scumpire a traiului si ,,specialistii" imobiliari ne spun cs ,,va fi o normalitate pteturi de 4000 euro mp"! E atata minciuna si mani****re in imobiliare, in principal din doua motive: 1. Este practic singura sursa de investitie… Citeste mai departe
@Ion de la tara: E ca Caritasul. Fiindca dobanda e mult mai mica decat inflatia, ca sa nu-ti confiste Isarescu bani, cumperi locuinta si speri ca Caritasul mai creste.
@Ion de la tara: Iar Caritasul Locuintelor e alimentat de birocratie. Ca daca nu era asa mare birocratie la vanzarea si cumpararea unei locuinte, oamenii ar cumpara in tari mai ieftine.
Tradus: Sarakiile pleaca si vin bogatanii care isi permit sa susțină orasu. Toti saraki se muta inapoi la unguri in Oradie, Mureșul targ și la ****** in secuime. Miticii numa visează sa ajungă la nivele astea. Eliberați orașul sa vină regii din Dubai.
@Babanu:
...trebuie sa faceti invers, adica sa sprijiniti cresterea preturilor. Bula nu se sparge fara un soc in economie iar daca prindem Craciunul fara sa avem unul((cresterea somajului, caderea bursei, cresterea inflatiei, un faliment de rasunet), se numeste ca suntem inca norocosi.
Tocmai din cauza autoritatilor creste caritasul locuintelor. Ca nu dau aprobari decat cu spagi colosale. Mult nu mai pot sa creasca, ca am depasit deja multe orase din Sua la pretul pe metru patrat.
@x: Vedeti aici orasele din fundul listei, cu price to income ratio cel mai mic:
https://www.numbeo.com/property-investment/rankings.jsp
.
@O ocazie buna sa vinzi cotetzul comunist a lu ma-tavsa mergi in state : Cum sa vand casa altuia? Si nici macar nu sta in Cluj.