Miercuri 18 Decembrie

De ce declară Emil Boc război centralelor termice? Ce ar putea urmări


Primarul Emil Boc a pornit din senin războiul cu cei care vor să opteze pentru centralele termice, chiar dacă se referă acum numai la blocurile noi. 

Până acum, cei care construiau un bloc nou puteau opta pentru centrale termice de apartament, dar municipalitatea vrea să controleze și acest lucru, prin impunerea obligativității montării unei centrale termice pe tot blocul. 

Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraș, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare și de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creștere a calității vieții, resimțită într-o factură mai mică la cetățean”, a declarat Emil Boc pentru Radio Cluj.

Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a mai spus Emil Boc.

Cei care stau în blocuri vechi se pot debranșa în continuare și își pună centrale termice individuale. ”Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”, a mai spus edilul.

Boc vrea să atragă  ai mulți clienți la Termoficare pentru a evita falimentul

Primăria Cluj-Napoca vrea să atragă mai mulți clienți la Regia de Termoficare, subordonată municipalității și care fără clienți va da faliment. Acolo, Primăria Cluj-Napoca pompează subvenții masive, care ar scădea dacă ar fi mai mulți clienți. 

Probabil că acesta este scopul lui Emil Boc:

  • Să salveze o regie, așa cum a făcut și cu RADP (fostă regie falimentară, care acum primește contracte de asfaltare de la municipalitate)
  • Să mențină o regie care asigură posturi pentru mulți membri de partid

În privința costurilor, în acest moment este mai scump să fii client la Regia de Termoficare, decât să ai propria centrală de apartament. Spre exemplu, la un apartamet de 35 de mp costurile într-o zi de iarnă ajung la 400 de lei, iar fără subvenție ar crește semnificativ. 

Primarul Emil Boc a mai spus că este îngrijorat și de încălzirea globală. 

Regia de Termoficare Cluj ”înghite” sume colosale de la bugetul local

Avem 21.000 de familii conectate la sistemul de termoficare. Cei cu venituri mici vor primi compensații între 10 și 100%, iar cererile se pot depune până în 20 noiembrie. 

Pentru cei cu venituri normale, acum se află la ARNE în discuție prețul gigacaloriei. Pe de altă parte avem o discuție consistentă cu Guvernul în ultimele două săptămâni și o să am o întâlnire în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România cu primul ministru, pentru a discuta situația de termoficare la nivel național. 

După aceea vom intra în Consiliul Local cu prețul de producție al gigacaloriei și cu susținerea financiară pe care o vom acorda sistemului de termoficare. 

În 2020, aveam o subvenție de 21 de milioane de lei, aproape 6 milioane de euro în fiecare an. Avem resurse financiare pentru a acorda subvenționarea gigacaloriei, dar suma finală o vom avea după discuțiile cu Guvernul”, a spus primarul Emil Boc. 

Regia de Termoficare Cluj avea în 2020 90 de angajați, o cifră de afaceri de 64.562.365 lei și datorii de 29.080.881 de lei.

Comentarii Facebook