De ce declară Emil Boc război centralelor termice? Ce ar putea urmări
Primarul Emil Boc a pornit din senin războiul cu cei care vor să opteze pentru centralele termice, chiar dacă se referă acum numai la blocurile noi.
Până acum, cei care construiau un bloc nou puteau opta pentru centrale termice de apartament, dar municipalitatea vrea să controleze și acest lucru, prin impunerea obligativității montării unei centrale termice pe tot blocul.
”Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraș, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare și de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creștere a calității vieții, resimțită într-o factură mai mică la cetățean”, a declarat Emil Boc pentru Radio Cluj.
”Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a mai spus Emil Boc.
Cei care stau în blocuri vechi se pot debranșa în continuare și își pună centrale termice individuale. ”Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”, a mai spus edilul.
Boc vrea să atragă ai mulți clienți la Termoficare pentru a evita falimentul
Primăria Cluj-Napoca vrea să atragă mai mulți clienți la Regia de Termoficare, subordonată municipalității și care fără clienți va da faliment. Acolo, Primăria Cluj-Napoca pompează subvenții masive, care ar scădea dacă ar fi mai mulți clienți.
Probabil că acesta este scopul lui Emil Boc:
- Să salveze o regie, așa cum a făcut și cu RADP (fostă regie falimentară, care acum primește contracte de asfaltare de la municipalitate)
- Să mențină o regie care asigură posturi pentru mulți membri de partid
În privința costurilor, în acest moment este mai scump să fii client la Regia de Termoficare, decât să ai propria centrală de apartament. Spre exemplu, la un apartamet de 35 de mp costurile într-o zi de iarnă ajung la 400 de lei, iar fără subvenție ar crește semnificativ.
Primarul Emil Boc a mai spus că este îngrijorat și de încălzirea globală.
Regia de Termoficare Cluj ”înghite” sume colosale de la bugetul local
”Avem 21.000 de familii conectate la sistemul de termoficare. Cei cu venituri mici vor primi compensații între 10 și 100%, iar cererile se pot depune până în 20 noiembrie.
Pentru cei cu venituri normale, acum se află la ARNE în discuție prețul gigacaloriei. Pe de altă parte avem o discuție consistentă cu Guvernul în ultimele două săptămâni și o să am o întâlnire în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România cu primul ministru, pentru a discuta situația de termoficare la nivel național.
După aceea vom intra în Consiliul Local cu prețul de producție al gigacaloriei și cu susținerea financiară pe care o vom acorda sistemului de termoficare.
În 2020, aveam o subvenție de 21 de milioane de lei, aproape 6 milioane de euro în fiecare an. Avem resurse financiare pentru a acorda subvenționarea gigacaloriei, dar suma finală o vom avea după discuțiile cu Guvernul”, a spus primarul Emil Boc.
Regia de Termoficare Cluj avea în 2020 90 de angajați, o cifră de afaceri de 64.562.365 lei și datorii de 29.080.881 de lei.
21 Comentarii
Cand declara razboi aliantei NATO ?
Razboi impotriva clujenilor l-a declarant !.
Boc asta e o gura care vorbeste non-stop dar fara nici o legatura cu creierul. Daca ar avea bunul simt sa ia legatura cu un inginer instalator decent si nu cu aia de la regia de termoficare ar afla ca situatia e exact inversa. Costurile de operare/mentenanta pentru un sistem centralizat sunt mult mai mari, iar regiile de termoficare sunt majoritatea… Citeste mai departe
Ca să lămurim , pentru 21.000 de familii adica aprox 63.000 persoane se plateste o subventie de 6 milioane euro /an . Clujul are peste 400.000 de locuitori ceea ce inseamna ca subventia, daca toti ar fi conectati ar ajunge aprox 40 milioane de euro. Poti cheltui banii astia mai Boc? Plus costurile de extindere a retelelor, noi CT-uri , aducă deja vorbim… Citeste mai departe
NU MAI PLATITI TAXE
INTIRZIATI TOATE PLATILE CATRE STAT
NU LE MAI DATI NIMIC!!!
Flocacila a declarant razboi impotriva Clujenilor .
Doar 21000 de fraieri mai are ??? Atunci desfiintarea regiei ar trebui să fie prima măsură,să vezi ce de capuse o să moară de foame .Mai e nevoie de vreo 10 sa dea căldură la institutii , vreo 5 la mentenanță si un contabil.
Marele specialist, EB, știe că de la termoficare se poate ciupi pe cand de la centralele de apartament nu. Asta e durerea cinstitului.
La termoficare cu voi, ca voii l-ati votat pe piticul corupt, stiu ca acum va e rusine
incet incet ni se iau toate drepturile de catre acest comunist imputit. Daca imi cumpar apartament totusi as vrea sa am confortul meu cum vor muschii mei nu!?
se poate monta o centrala pe fiecare scara de bloc, nu una pe tot blocul. E mai eficient decat centrale individuale.
@ducu: Povesti cu pesti...
Cum sa fie mai eficient cand trebuie sa ti apa din conducte calda? Sau te gandesti ca vecinu de la 8 asteapta 5 minute dupa apa calda cand vrea sa faca dus?
@Kyro: Depinde…Candva am stat intr un bloc cu centrala/bloc. Apa calda venea imediAt, cald de nu mai puteam. Problema e ca vecinu de la parter, ultimu etaj vor mai cald… cei dintre transpirA si apar certuri…Apoi recircularea apei costa. Dar macar nu ai stres la mentenata… doar bani.
@ducu: Nu te gandii ca e doar o centrala mai spartana care sa deserveasca toata scara blocului, e un sistem ceva mai complex pentru ca sa nu fie nevoit cel de la ultimul etaj sa astepte 15 minute pana ii vine apa calda.
Pe langa centrala, mai e nevoie de un Boiler care sa tina apa calda, poate chiar si o pompa sa dea presiune apei, circuitul functioneaza… Citeste mai departe
Io am ler cu lemne în bucătăria amenajată dimpreună cu beciul și o baie lucsoasă în juma din camera dela căminu de nefamiliști, de acolo sencălzește tăt. Și de la sufletu meu fericit că nea Milu ne conduce pe noi și noi culmi de luminație si progres. Bine, nus familist, da o mulțime de gagici o pus ochii pă mine căs o partidă bună.
Pai normal ca e pe pierdere ca la orice problema semnalata vine un cetățean sa constate, apoi șeful sa confirme constatarea și apoi inginerul care zice ce trebuie făcut și apoi vin executanții. Dacă ai o problema
cu ei nu vin la lucru pe factura. Dacă se poate doar la ciubuc sau mai bine sta. Când nu au intervenții angajații fac ciubuc in timpul… Citeste mai departe
Factura iarna, garsoniera, termoficare: 450 lei
Factura iarna, 3 cam, CT: 100-150 lei
@Gigi: Pai la termoficare e rentabil doar daca ai garsoniera (ca e foarte mic spatiul de incalzit) sau daca primesti ajutor de la primarie. Altfel cel mai ieftin e clar CT proprie, cheltuielile initiale cu centrala si conductele pentru traseu se amortizeaza in 3-4 ani.
Lupta cu poluarea aerului se face creand spatii verzi, avand o viziune urbanistica in aceasta directie, cand autorizezi un bloc sa conditionezi constructorul sa creeze si cativ mp de spatiu verde pentru fiecare locuinta.
Boc a facut insa inversul, a autorizat constructii pe spatiile verzi de pe langa blocurile comuniste.
Interzice centralele… Citeste mai departe
Sa facă copii cu micasa
Seeeerios? NU e din cauza poluarii? Nu pot sa cred a suntem mintiti...(a se citi cu sarcasm)