Duminica 3 Noiembrie

De ce se scumpește pâinea, deși avem grâu cât să dăm și la alții


Chiar și în cel mai secetos an, România e departe de o criză alimentară. Avem grâu cât să dăm și la alții, susține ministrul Agriculturii. Însă, chiar dacă Guvernul spune că va fi un an agricol bun, prețurile de producție tot mai mari se vor vedea în rafturile magazinelor.

Chiar și în cel mai rău an, din punct de vedere climateric, fermierii români au reușit să asigure necesarul de grâu pentru consumul intern și să realizeze și un excedent pentru export. Pot să vă asigur că și anul acesta avem un nivel de producție stabil la principalele cereale de toamnă", susține Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, citat de Antena 3. 

Acum doi ani, în cel mai secetos an din ultimii 20 de ani, România a înregistrat o suprafață calamitată de aproape 1 milion de hectare de teren arabil iar recolta de grâu a fost de 6.5 milioane de tone, în condițiile în care necesarul intern este de 4,5 milioane, notează sursa citată.

România poate produce într-un an bun între 13 și 15 milioane de tone de grâu, doar că nu avem capacitatea de a-l procesa. Dacă am procesa și am exporta produse semipreparate sau chiar preparate în exterior ar fi o plus valoare pentru România, pentru fermierii români", spune Alexander Degianski, un fermier din Timiș.

Astfel, fermierii se văd nevoiți să vândă grâul firmelor, care la rândul lor, îl vând la export. În România se întoarce, spre  exemplu, pâinea congelată, pe care o cumpărăm la preț mare din magazine. 

Comentarii Facebook