De la 1 ianuarie 2024 angajații români cu vechime mai mare de doi ani nu mai pot fi plătiți cu salariul minim. Cum se calculează perioada de 24 de luni
Conform legii, angajatorii nu mai au voie să mai plătească cu salariul minim angajații care au o vechime mai mare de doi ani (24 de luni).
Prevederea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că la începutul lui 2024 angajații mai vechi trebuie să aibă o majorare salarială.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.
După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, prevede OUG 142/2021, care a modificat Codul Muncii.
Cum se calculează perioada de 24 de luni
„Precizăm că perioada de 24 de luni se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, tuturor salariaților angajați cu salariul minim pe economie, anterior anului 2022, trebuie să li se mărească salariul de bază începând cu 01.01.2024. Pentru salariații angajați după data de 1 ianuarie 2022 inclusiv, se vor calcula individual 24 de luni de la data angajării, urmând ca aceea să fie data de la care trebuie majorat salariul.
Majorarea nivelului salariului de bază se va negocia cu fiecare salariat care îndeplinește condiția de vechime, iar rezultatul se va concretiza prin încheierea unui act adițional, semnat de ambele părți, având în vedere că un contract individual de muncă poate fi modificat doar în baza prevederilor legale sau prin acordul părților.
Modificarea salariului de bază se înregistrează și se transmite în registrul general de evidență a salariaților în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, conform prevederilor H.G. nr.905/2017”, scriu reprezentanții Inspecției Muncii pe o rețea de socializare.
1 Comentariu
le da cu 1 leu in plus sa se incadreze in textul unei alte legi total inutila, emisa de niste oameni care se fac ca lucreaza, dar primesc salarii, spagi si privilegii de pe spatele nostru, al privatilor