Duminica 8 Septembrie

Diferență uriașă de preț între legumele de la producători și cele din magazin! Cum ajung produsele să se scumpească chiar și de șapte ori


Producătorii români se arată din nou revoltați din cauza diferențelor uriașe de preț între legumele cumpărate de la fermieri și cele care ajung pe rafturile supermarket-urilor. De cele mai multe ori, de la poarta fermei și până a ajunge în magazine sau pe tarabele din piață, legumele ajung să se scumpească și de șapte ori. 

Spre exemplu, castraveții ce sunt vânduți de către fermieri la angro către micii comercianți cu un leu kilogramul, îi vom găsi pe tarabele din piețe sau la supermarket-uri cu 4-6 lei kilogramul. 

De asemenea, există cazuri în care fermierii vând direct cu contract către supermarket-uri, prețul de la poarta fermei fiind de 2-3 lei pe kilogram, dar chiar și așa, în supermarket-uri, un kilogram de castraveți o să ne coste în jur de 7 lei. 

În același timp, roșiile care acum se vând de la producători cu prețuri de 5 sau 8 lei kilogramul, le vom găsit în piețe sau magazine la 10-15 lei per kilogram. 

Cât despre varza timpurie, aceasta este cumpărată de la fermieri cu 40 de bani pe kilogram, ajungând ca în piețe sau magazine să fie de aproape 5 ori mai scumpă.

Explicația ar fi că între fermă și raftul magazinelor apar intermediarii, costurile de transport, depozitare, sortare, poziționare la raft și, în final, TVA-ul de 5%.

Comentarii Facebook