Din cauza exploziei prețurilor, vecinii maghiari trec graniţa pentru provizii mai ieftine. Coșul din România, mai rentabil chiar și cu 30%


În urmă cu câțiva ani românii de la frontiera cu Ungaria treceau graniţa la vecini pentru cumpărături, în ultimele luni însă, situația s-a schimbat. Vin ungurii în supermarketurile din Oradea pentru provizii. Chiar dacă străbat zeci sau sute de kilometri, coșul de cumpărături tot este mai rentabil în România. Chiar și cu 30%. În plus, în prag de sărbători, în unele magazine din Ungaria, rafturile cu zahăr sau ulei rămân adesea goale. 

Carnea de porc, de exemplu, la noi este de 2.400 de forinţi, aici, o mie. E la jumătate de preţ. Orezul, de exemplu, este la jumătate de preţ. 700 de forinţi în comparaţie cu 1400.”, explică un cumpărător, citat de Observator.

Guvernul Orban a decis plafonarea prețurilor, raportate la cele din luna noiembrie a anului trecut. În teorie, o măsură care trebuia să ajute populaţia. 

A fost un pas bun din partea guvernului că a fost plafonat, dar nu a fost gândit bine până la capăt deoarece are un revers. Producătorii nu aprovizionează, iar produsele sunt insuficiente. Au fost cazuri când rafturile au fost goale și am întâmpinat greutăți în procurarea alimentelor.", continuă cumpărătorul.

Coșul de cumpărături în România, mai rentabil chiar și cu 30%. Oamenii au tendința să cumpere produsele cele mai ieftine, iar în aceste condiții maghiarii preferă să vină în România, să cumpere produse mai ieftine.

De exemplu, în Ungaria preţul zahărului pudră a crescut cu 122% comparativ cu luna februarie, în timp ce preţul laptelui cu un conţinut de grăsime de 1,5% a crescut cu 90 de procente. O doamnă a venit din Debrecen pentru a face cumpărături.

Săptămânal trec graniţa pentru cumpărături. Nu numai pentru alimente, ci şi pentru materiale de construcţii.

Un kilogram din pulpă de porc se vinde în magazinele de la noi cu 20 de lei, în timp ce în țara vecină prețul depășește 32 de lei. Cozonacii sunt cu 7 lei mai scumpi în Ungaria. Pe de altă parte, acolo prețul unui kilogram de zahăr este 3 lei, iar un litru de ulei e la 9 lei. Doar că ce e mai ieftin decât în România nu se mai găseşte nicăieri. 

Lipsesc din magazinele de acasă produsele, venim în România și le găsim și la o treime din preț. De la 20 de km venim, sunt mulți ce vin din apropierea frontierei și coșul de cumpărături iese cam cu 20% mai ieftin."

Inflația din Ungaria a ajuns la 22.5%, fiind cea mai mare din UE și are toate șansele să ajungă la 25% până la finalul anului.

Comentarii Facebook