Din ce sunt făcuți de fapt cozonacii vânduți în supermarketuri. Motivul pentru care sunt vânduți la prețuri extrem de mici
Cozonacul rămâne un produs de neînlocuit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor. Chiar dacă gospodinele preferă să îi prepare acasă, adăugând în compoziția lor ingredientele preferate, mulți români preferă să economisească timp în bucătărie și să îi achiziționeze din supermarketuri.
Specialiștii atrag însă atenția că produsele găsite în supermarketuri sunt pline de chimicale. Iată din ce sunt făcuți de fapt cozonacii pe care îi găsim pe rafturile magazinelor.
În urma unui studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) în aprilie 2022, înainte de Paște, s-a constat că niciunul dintre cele 43 de sortimente de cozonac achiziționate din marile lanțuri de magazine nu respectă rețeta tradițională (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).
Din ce sunt făcuți de fapt cozonacii vânduți în supermarketuri
Pe lângă făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial au fost identificate și o mulțime de alte ingrediente precum: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.
Cozonacul din comerț conține zeci de aditivi alimentari
În ceea ce privește conținutul de cacao, în cozonacii din supermarketuri se regăsea o cantitate cuprinsă între 0,5% și 2%. De asemenea, în cele 43 de tipuri de cozonac analizate au fost găsiți nu mai puțin de 30 de aditivi alimentari, după cum urmează: arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 – lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annatto, acesulfam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, gumă guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu.
- 7 din 10 cozonaci conțin conservanți
- 8 din 10 cozonaci conțin arome sintetice
- Unul din doi cozonaci conține acid citric – se arată în analiza efectuată de APC.
Sortimentele de cozonac care au făcut obiectul studiului sunt: cu stafide și fructe glasate; cu nucă și cacao; cu rahat și cacao; cu nucă; cu stafide și cacao; cu stafide și bucăți de portocală; cu nucă și stafide; cu cremă de nuci; cu cremă caramel și cremă ciocolată; cu cremă de lapte-frișcă; cu cremă caramel; cu cremă de ciocolată-rom; cu nucă și vișine; fantezie; cu mac; cu rahat; cu rahat, stafide și cacao; cu stafide.
5 Comentarii
Felicitări. Stiri de cj.In sfârșit o știre de calitate.rog nu mai promovați orașul clooj și tot felu de articole gen dacă nu sau se merita sa cumpărați apartament în orașul clooj.
unde a parcat vreun bombardier etc.oricum orașul de duce în jos la vale .....nu se vinde mai nimic același anunțuri stau ani buni de zile pe net.stim ca clujenii sunt… Citeste mai departe
de ce să cumperi mizerii chimizate gen Panetone când poți lua de la gospodinele care produc patiserie-cofetărie la comandă, sau, mai bine, să-ți faci tu marfa, acăsucă? mare e lenea...
@nelu v.: Prostoi ce esti, stii preturile?
Sunt destui lenesi care cumpara mizerii din astea. Si sunt destule brutarii care vand gunoaie si pe urma urla ca pierd bani si statul trenuie sa-i ajute.
Asa-i privatu, prost. Cumpara tot felul de aditivi ca sa faca un produs ieftin si bun.