Duminica 22 Decembrie

Dobândă foarte mică pentru creditul din care se va face Centura Florești

 

Comisia de Licitație aferentă licitației pentru finanţarea Drumului de Ocolire SUD (cel cu ieşire spre Mănăştur şi traseu pe deasupra Polus/Metro) a stabilit împreună cu firma de consultanță, în urma ofertelor depuse și a negocierii directe, câștigătorul.

 

Acesta este CEC Bank. La licitație au mai participat Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank. De notat este faptul că CEC a avut o ofertă cu o dobândă de 0,3% pe an + ROBOR.

 

Mă bucur că oferta este una cu o dobândă extrem de mică. Extrem de puține unități administrative se pot lăuda cu o asemenea dobândă de sub 1%, iată, chiar sub 0,5%. De altfel, comuna Florești este percepută ca fiind o unitate extrem de solvabilă, cu potențal și care dă dovadă de seriozitate în derularea contartelor asumate. Revenind la licitația în sine, aceasta se referă la Servicii de acordare credit bancar revolving în valoare de maxim 47.672.339,40 lei, în vederea finanțării obiectivelor de investiții de interes local. Este vorba de o linie de finanțare ce va fi folosită la realizarea Drumului de Ocolire pe partea de SUD, precum și la alte investiții publice. Bineînțeles, toate acestea pe lângă investițiile suportate din fonduri europene sau fonduri de la bugetul local. Este un instrument modern, care va greva bugetul anual al comunei cu mult sub nivelul maxim legal de 30%. Din păcate, iată, suntem nevoiți ca la acest proiect să ne descurcăm pe cont propriu, fără nici un ajutor. Vorbim de un proiect cu o importanță nu doar locală sau regională ci chiar și națională, fiind vorba totuși de o rută alternativă la calea de comunicație cu Occidentul a României. Este o investiție de aproximativ 27-30 milioane lei, o sumă considerabilă pentru o comună sau chiar un oraș, care nu putea fi suportată altfel decât printr-un credit”, a spus primarul comunei Florești, Horia Petru Șulea.

 

Contractul de credit, pe care Ofertantul are obligația ca în termen de 11 zile lucrătoare de la transmiterea comunicării privind rezultatul procedurii și/sau de la obținerea de către autoritatea contractantă a avizului favorabil din partea Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, să îl semneze constituie informație de interes public și, în consecință, nu va fi supus reglementărilor privind secretul bancar.

 

Legat de licitația pentru EXECUȚIA propriu zisă a Drumului de pe partea de Sud, la solicitarea expresă a ofertanților, termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până pe 7 martie. ”Nu ne dorim să avem contestații, așa că am luat această decizie, pentru ca toate solicitările de clarificări să fie clar și în timp util rezolvate. Mai bine acum o amânare de 2 săptămâni, decât mai încolo o contestare ce ne va întârzia mai multe luni!”, a mai explicat Horia Șulea, primarul comunei Florești. 

 

Centura de Sud din Florești va porni din strada Tăuțiului și va face joncțiunea în Cluj Napoca cu Drumul Sfântul Ioan, va avea o lungime de 2,685 km (firul principal, la care se adaugă încă doi kilometri de bretele).

 

Drumul de Ocolire SUD va avea 11 podețe și 2 poduri, precum și două girații și 3 intersecții. Vor fi incluse și două bretele de legătură cu DN1, una în zona Metro și una în zona Polus. Carosabilul va fi de 2x 3,5 metri, pe o parte trotuarul va fi de 1,5 metri, iar pe cealaltă parte va fi inclusă și o pistă de biciclete, lățimea ansamblului trotuar – pistă de biciclete fiind de 2 metri. Toate acestea alături de rigole ranforsate, zid desprijin pe coloane, șanțuri de beton, rambleu, piloți forați, filtre drenante, drenuri orizontale și, bineînțeles, semnalizare rutieră.

 

Comentarii Facebook