Duminica 22 Decembrie

Doi ”grei” ai IT -ului clujean spun că amplasarea Cloud -ului regional la Beclean și nu la Cluj nu e o dramă - EXCLUSIV


Voicu Oprean, fondatorul și CEO -ul companiei AROBS, și Daniel Metz, fost CEO NTT DATA, au fost solicitați de Știri de Cluj să își spună părerea despre alegerea orașului Beclean drept locație pentru Cloud-ul regional pentru Nord-Vestul României.

Investiția ce va fi făcută este de 31 de milioane de euro, iar Emil Boc și Alin Tișe au criticat alegerea Becleanului, în detrimentul Clujului, hub IT regional. 

Cei doi specialiști au fost întrebați dacă este vreo problemă că it-iștii nu ar merge să lucreze acolo și dacă e normal să fie amplasat la Beclean și nu la Cluj.

Nu cunosc motivele (n.red. alegerii Becleanului). Cloud-ul regional poate fi oriunde dpmdv. Se poate gestiona de oriunde, chiar din București sau Cluj. E nevoie doar de câteva persoane low skills în locație. Restul se face remote, de oriunde”, a explicat Voicu Oprean, fondatorul și CEO Arobs. 

Daniel Metz, fost CEO NTT DATA, a declarat că Clujul ar fi potrivit, dar nu vor exista probleme nici dacă Cloudul va fi la Beclean. 

Desigur că Clujul ar fi din multe puncte de vedere mai potrivit. Eu plec însă de la considerentul că personalul care va opera acel centru va aparține unor structuri specifice ale statului și de aceea nu vor exista probleme în angajarea specialiștilor”, a declarat Daniel Metz, pentru Știri de Cluj.

Centrul de Date pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest va fi operat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Cloud-ul de date este un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din cele 6 județe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest (Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare), acesta fiind un element fundamental pentru transformarea digitală.

Scopul principal al cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte). Astfel, se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Cloud-ul va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor.

Beneficiile concrete pentru cetățeni:

  • acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetățeanul să se deplaseze la instituție;
  • reduce greutatea birocratică și facilitează interoperabilitatea cu instituțiile relevante - practic realizarea cerințelor/specificațiilor tehnice minime necesare lansării achiziției pentru dezvoltarea soluțiilor software;
  • istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală;
  • transparență în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora.

Învins și rănit, Tișe le cere celor din Bistrița și Sălaj să nu mai vină la spitale în Cluj. Ce l-a înfuriat atât de tare pe Alin Tișe!

Comentarii Facebook